Oude perenbomen Nagele verplaatst en nieuwe bomen voor De Deel in Emmeloord

NOORDOOSTPOLDER • Ma 25 november 2019 | 21:50 • Maandag 25 november 2019 | 21:50

Drie oude perenbomen op de Noorderwinkels in Nagele worden deze week verplaatst na een actie van inwoners om de bomen te behouden. De drie bomen staan al vanaf de jaren vijftig, toen het dorp gebouwd werd.

Toen een aantal inwoners lucht kreeg van het plan voor woningbouw op de plek van de bomen werd de Groenbrigade opgericht. "Eindelijk, na drie jaar is het dan toch gelukt", vertelt Marjan van der Reest van de Groenbrigade. "Ik haal regelmatig een emmertje peren bij de bomen en dat doen meer inwoners. Ik dacht: het is eigenlijk best zonde als de bomen worden gekapt. We hebben toen de Pomologische vereniging erbij gehaald. Samen hebben we de gemeente Noordoostpolder ervan kunnen overtuigen om de bomen te verplaatsen naar een plek even verderop in het dorp."

'Nooit gesnoeid'
De deskundigen van de Pomologische vereniging, die alles weten over fruitbomen, zagen dat het om heel bijzondere exemplaren ging. "De bomen zijn nog nooit gesnoeid en dat is uniek voor een perenboom van deze leeftijd", vertelt voorzitter Tammo Katuin van de Pomologische vereniging. "Ze zijn zo mooi van vorm en ook een beetje gedraaid en dat is heel bijzonder. Het is heel belangrijk dat deze bomen gered zijn, omdat we anders deze oude perenrassen kwijtraken."

Nieuwe bomen in Emmeloord
In Emmeloord worden deze week nieuwe bomen op De Deel geplant. De 46 zogeheten Tulpenbomen worden geplaatst in het kader van de herinrichting van het centrale plein van Emmeloord. Met een grote kraan worden de volwassen bomen in speciale bakken gezet met een uniek watermanagementsysteem. Dat is op een diepte van anderhalve meter aangelegd en moet er voor zorgen dat er altijd voldoende water voor de bomen is.
WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel