Ondernemer razend druk dankzij EML-regels

EMMELOORD • Di 3 december 2019 | 6:18 • Dinsdag 3 december 2019 | 6:18

Oene Venema heeft bijna geen gaatje meer vrij in zijn agenda. De Emmeloordse ondernemer helpt andere bedrijven bij het opstellen van een plan om energie te besparen. Zo'n EML is sinds dit jaar verplicht, maar voor veel bedrijven is het moeilijk om door de nieuwe regelgeving heen te komen.

Heftruckcentrum Post uit Emmeloord is zo'n bedrijf. Sander Groenewegen geeft toe dat hij liever onderneemt dan bezig moet zijn met een EML: "Het was gewoon te ingewikkeld, we kwamen er niet uit." Daarom moest ook hij expertise van buitenaf inhuren, en kwam bij Venema uit.

In totaal moeten volgens Venema zo'n 180 duizend bedrijven een EML inleveren. In eerste instantie moest dat al in de zomer gebeuren, maar omdat maar een fractie van de ondernemingen die deadline heeft gehaald, is er uitstel verleend tot aanstaande donderdag. Ook die deadline lijken veel bedrijven niet te gaan halen.

EML staat voor Erkende Maatregelenlijsten Informatieplicht Energiebesparing. Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruiken om alle energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel