Huis van de toekomst rolt straks van de lopende band in Emmeloord

NOORDOOSTPOLDER • Di 3 december 2019 | 19:02 • Dinsdag 3 december 2019 | 19:02

Het is compleet gebouwd uit hout, staat vol met meubelen en kost om en nabij een ton. Volgend jaar rollen deze huizen letterlijk van de lopende band in Emmeloord. Dinsdag werd het eerste huis feestelijk onthuld.

Een grote loods aan de Industrieweg in Emmeloord staat vol met hout. Halverwege de loods duikt vanuit het niets een groot houten gebouw op. "Dit is CLT-hout. Daarmee zijn nooit eerder in Nederland woningen seriematig gebouwd. CLT-hout is vele malen duurzamer dan beton", zegt Jeroen Oost van StartBlock, het bedrijf achter de woning. De productie ervan is stikstofarm en circulair. Dat houdt in dat bij sloop in de toekomst de materialen hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten. "Het is een beetje het huis van de toekomst", aldus Oost.

De woning is zo'n 50 vierkante meter en bestaat uit drie woonlagen. Op de begane grond is een keuken. Op de eerste verdieping is de woonkamer en een toilet. Op de tweede laag is er een slaapkamer en douche te vinden. Een woning kan lange tijd mee. "Hout is een heel dynamisch materiaal. Deze huizen kunnen zo honderden jaren mee", zegt Oost.

Gat in de markt
Volgens de makers is dit gebouw mogelijk een gat in de markt. De huidige woningmarkt sluit nog niet goed aan op een sterk groeiende groep van een- en tweepersoonshuishoudens. "De vraag naar compacte, duurzame en betaalbare woningen neemt toe. Onze oplossing kan snel geleverd worden en tegen een relatief lage kostprijs", zegt Gert-Jan Post, ook van StartBlock.

Volgend jaar in wonen
Het eerste blok met woningen wordt in het tweede kwartaal van 2020 geplaatst in Marknesse. Volgens Post en Oost gaat dat heel veel ruimte schelen. "Er kunnen twaalf van deze woningen komen op de plek waar anders vijf standaard rijtjeshuizen kunnen staan." De woningen worden rug-aan-rug geplaatst. Er zal dan geen achtertuin zijn, maar elk huis heeft wel een voortuin en plek om de auto te parkeren.

Oudste stukje Emmeloord
Volgens Oost komt dit vernieuwde concept uit het oudste stukje Emmeloord. "Hier aan de Industrieweg is zo'n beetje het industriegebied van Emmeloord begonnen en hier gaan we ook een groot deel vernieuwen." Oost geeft aan dat er ook een flinke verbouwing komt. "We gaan straks de woningen van de lopende band halen en daarvoor hebben we extra ruimte nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel