'Opnieuw fouten in milieurapport Lelystad Airport'

LELYSTAD • Wo 4 december 2019 | 15:23 • Woensdag 4 december 2019 | 15:23

Er zitten opnieuw fouten in het milieurapport van Lelystad Airport. Dat meldt het televisieprogramma EenVandaag. De hoeveelheid stikstof die door het vliegverkeer zou neerslaan wordt, volgens het programma, in het rapport fors onderschat. Actiegroepen spreken van 'oplichterij en fraude'. Door de te laag berekende stikstofneerslag zou het vliegveld geen aparte Natuurvergunning hebben hoeven aan te vragen.

EenVandaag sprak met ingenieur Leon Adegeest van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegroutes (SATL). Adegeest heeft de 1700 pagina's van het meest recente milieurapport doorgenomen. Hij zag dat de uitstoot van vliegtuigen toeneemt, maar dat er juist minder stikstof neerslaat. Dit kan volgens de ingenieur niet kloppen.

Adegeest legde het nieuwe rapport naast het oude. Hij ontdekte één groot verschil: in de laatste berekening wordt uitgegaan van een extreem hoge warmte-uitstoot van vliegtuigen. Daardoor zou de uitgestoten stikstof hoger opstijgen en over een veel grotere oppervlakte neerdalen.

Richtlijn RIVM
Volgens EenVandaag raadt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bureaus die onderzoek doen aan om in de berekeningen de warmte-uitstoot op 0 te zetten. Volgens Adegeest is de waarde die in het rapport van Lelystad Airport is gebruikt 'volstrekt absurd'.
"Die gebruikte waarde komt neer op bijna twaalf keer het totale vermogen aan elektriciteit van alle energiecentrales in Nederland samen. De vliegtuigen stoten meer warmte uit dan ze aan kerosine aan boord hebben. Het is onmogelijk. Het is echt waanzin."

Volgens Adegeest is de berekening doelbewust gemaakt, zodat er geen Natuurvergunning voor het vliegveld aangevraagd hoefde te worden. "Dit is gewoon je reinste oplichterij wat mij betreft. Ik weet niet wanneer je kunt spreken over een milieudelict, maar je probeert hier gewoon een wet te omzeilen, door fraude te plegen en door manipulatie van de invoergegevens", zegt hij bij EenVandaag.

Eerder fouten ontdekt
Het is niet de eerste keer dat Adegeest fouten ontdekt in officiële rapporten. Twee jaar geleden ging het om fouten in de berekening van geluidsoverlast. Die berekeningen moesten uiteindelijk opnieuw gemaakt worden.

Spoeddebat aangevraagd
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van Groenlinks heeft een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van het nieuws van EenVandaag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel