Gezichtsscanners moeten identiteitsfraude voorkomen

LELYSTAD • Do 5 december 2019 | 22:03 • Donderdag 5 december 2019 | 22:03

In het stadhuis van Lelystad staan sinds kort speciale gezichtsscanners. Ze zijn te vinden bij de balies van burgerzaken en zijn een middel tegen identiteitsfraude.

De scanners maken met een camera een blauwdruk van het gezicht. Die scan wordt vergeleken met de foto op het bestaande identiteitsdocument van een inwoner. Als die twee niet met elkaar overeenkomen, dan hoort de persoon mogelijk niet bij het getoonde identiteitsbewijs. Er kan dan sprake zijn van identiteitsfraude.

Een identiteitsfraudeur kan met een vals paspoort, een nieuw geldig paspoort aanvragen bij de gemeente. Daarop staat dan de naam van het slachtoffer. Het geldige paspoort kan vervolgens gebruikt worden om telefoonabonnementen of leningen af te sluiten, dure aankopen te doen of bankrekeningen te openen. Dat kan grote gevolgen hebben.

Privacy
De gegevens die de gezichtsscanner leest worden versleuteld opgeslagen in een zogeheten 'scandossier'. Als er sprake is van misbruik wordt dit dossier gebruikt voor aangifte van identiteitsfraude. De gemeente zegt dat de privacywetgeving AVG wordt nageleefd en dat onbevoegden geen toegang kunnen krijgen tot de gegevens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel