VVD na fraude van penningmeester gekort op vergoeding

FLEVOLAND • Za 7 december 2019 | 12:10 • Zaterdag 7 december 2019 | 12:10

De provincie Flevoland wil de Statenfractie van de VVD de komende jaren een derde minder fractievergoeding betalen. Het niet uitbetaalde deel wordt vervolgens gebruikt om een schuld van de VVD aan de provincie af te betalen. Het gaat om een bedrag van bijna 60.000 euro dat de VVD moest terugbetalen. De fractie zei dit niet te kunnen, omdat een voormalig penningmeester geld van de partij zou hebben verduisterd.

Fracties in Provinciale Staten hebben wettelijk recht op een jaarlijks bedrag. Dit is bedoeld voor 'het functioneren van de fractie als geheel'. Wanneer een partij het verstrekte geld niet volledig gebruikt, moet dit aan de provincie worden teruggestort. De VVD in Flevoland hield in de jaren 2017 en 2018 geld over. Maar ondanks aanmaningen van de provincie is dit geld nooit teruggestort. De provincie heeft daarom de betaling over 2019 stopgezet. De fractie zegt dat zij hierdoor belemmerd wordt in haar functioneren.

Omdat de VVD geen geld in kas heeft, wil de provincie nu de komende jaren aan de VVD in plaats van 15.000 euro slechts 10.000 euro per jaar overmaken. De andere 5.000 euro wordt dan beschouwd als afbetaling. Mocht het de VVD in de toekomst lukken om bedragen op de voormalig penningmeester te verhalen, dan zou dat geld ook als afbetaling naar de provincie moeten stromen. De VVD en de andere 13 partijen in Provinciale Staten moeten nog wel met de afbetalingsregeling instemmen.

Politieonderzoek afgerond
Na aangifte door de VVD zijn politie en justitie eerder dit jaar een onderzoek gestart naar de vermeende fraude door de oud-penningmeester. Volgens het Openbaar Ministerie is het politie-onderzoek inmiddels afgerond. Een officier van justitie is de zaak nu aan het bestuderen. Begin volgend jaar wordt vermoedelijk besloten of de man vervolgd wordt.

De VVD besloot onlangs al om de oud-penningmeester te royeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel