'Lelystad is over tien jaar een archipel'

LELYSTAD • Vr 6 december 2019 | 17:20 • Vrijdag 6 december 2019 | 17:20

Als het aan de gemeente en wethouder Rentenaar ligt is Lelystad over tien jaar mogelijk een archipel. Het opspuiten van tientallen eilanden is een van de ideeën die staat in de Kustvisie die de wethouder vrijdag presenteerde. Daarin staat beschreven hoe de gemeente wil dat de stad er over 10 jaar uitziet.

Het doel daarvan is om met de stad mee te gaan met de toekomst, inwoners prettiger te laten wonen, veel meer natuur te ontwikkelen en ook meer toeristen te trekken. "Straks komen de Oostvaardersoevers, er komt een nieuw schiereiland bij de sluis en nieuwe eilanden rondom de Markerwadden" legt Rentenaar trots uit. Met de visie kan hij makkelijker naar commerciële partijen toe stappen die op die manier beter kunnen instappen in projecten.

Niet de eerste visie
Het is niet de eerste keer dat er een kustvisie is ontwikkeld. Zo was er in 2009 een kustvisie voor 2015-2030 met een groot oermoeras, buitendijkse woningen, een welnesseiland, strand en veel watersportrecreatie. Door de economische crisis is het plan toen in de ijskast verdwenen, tot opluchting van omwonenden.

Omlegging Houtribdijk
In het plan staat ook de omlegging van de Houtribdijk zodat deze meteen aansluit op de A6. Dit stond overigens ook al in de oude visie, maar is niet van de grond gekomen. Volgens wethouder Rentenaar is het nog de vraag of dit in 2030 wel gebeurt. Hij hoopt van wel, maar vindt het vooral belangrijk dat de wens blijft liggen omdat te doen.

Gemeenteraad moet nog akkoord gaan
De volgende stap is dat de gemeenteraad gaat beslissen of zij akkoord gaat met de visie. Volgens de wethouder moet dat geen probleem zijn omdat de raad stapsgewijs meegenomen is in het proces.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel