Buitenplaats Horsterwold wil in gesprek met gemeente

ZEEWOLDE • Ma 9 december 2019 | 17:27 • Maandag 9 december 2019 | 17:27

De eigenaren van vakantiehuizen op Buitenplaats Zeewolde willen met het gemeentebestuur en gemeenteraad van Zeewolde in gesprek over de toekomst van hun park aan de Bosruiterweg. Ze sturen hiervoor deze week een uitnodiging aan de gemeente.

De vereniging van eigenaren wil uit de jarenlange lopengravenoorlog komen. De gemeente treedt al sinds 2003 streng op tegen mensen die langer dan 40 weken per jaar op het park wonen. Volgens de eigenaren hanteert de gemeente in de praktijk een grens van 26 weken. De controles van ambtenaren ervaren de bewoners als intimiderend. Op 27 november nog werd er een grote inval gehouden, maar de opbrengst was volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter beperkt.

De eigenaren hebben in juli Ilmar Woldring aangesteld als woordvoerder. Woldring is gespecialiseerd in crisiscommunicatie en heeft diverse soortgelijke problemen helpen oplossen.

Hij wil volop inzetten op dialoog met burgemeester Gorter, het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Die hebben zich tot dusver onvermurwbaar opgesteld, maar Woldring meent dat die opstelling niemand verder helpt. "Het park is jarenlang gestigmatiseerd en geframed en dat heeft de beeldvorming in het dorp bepaald. Mensen zijn daar in gaan geloven. Dat maakt mensen huiverig om hier te kopen en te bouwen."

Woldring vindt dat er een einde moet komen aan het criminaliseren van de bewoners van de vakantiehuizen, terwijl de gemeente de bewoning door arbeidsmigranten gedoogd. De gemeente moet inzien dat Horsterwold kan bijdragen aan de woningnood in Zeewolde. Ook zou het een plek zijn om woonprojecten met zorg te realiseren.

Woldring en de VVE verwijzen naar gewijzigd beleid van minister Ollongren. Die heeft eind vorig jaar een actie-agenda opgesteld, die vormen van permanente en semi-permanente bewoning op vakantie- en bungalowparken mogelijk maakt. Diverse provincies hebben dit beleid onderschreven. Een verzoek uit juni van de advocaat van het bungalowpark om deze actie-agenda over te nemen is door de gemeente destijds afgewezen.

Conflict opentrekken
Woldring erkent dat de eigenaren een charme-offensief beginnen om goodwill te kweken bij de gemeente en inwoners van Zeewolde: "We moeten het conflict opentrekken, de patstelling doorbreken. Die is in niemands belang: niet van de eigenaren en bewoners, niet van de gemeente." Hij hoopt dat de gemeente hiertoe bereid is en hoopt tot maart vorderingen te kunnen boeken. In elk geval hoopt hij dat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2021 het conflict van tafel is.

Op 28 mei hebben Zeewolde Liberaal, D66, PvdA-GroenLinks en BurgerBelang een motie ingediend, die onder meer opriep om een onafhankelijke externe adviseur of bemiddelaar aan te stellen in het conflict. De motie werd verworpen, omdat de collegepartijen tegenstemden.

Mocht dialoog tot niets leiden dan sluiten de eigenaren niet uit dat ze een schadeclaim indienen. "We onderzoeken op dit moment of een claim juridisch kans van slagen heeft. We praten over een bedrag over de jaren heen van bij elkaar toch zo'n 25 miljoen euro", aldus Woldring. Dat bedrag bestaat vooral uit de halvering van de waarde van de vakantiewoningen sinds 2003, omdat ze door het huidige negatieve imago onverkoopbaar zijn. Het park telt nu 150 woningen, 50 kavels zijn nog altijd onbebouwd omdat de eigenaren van de grond dat niet aandurven.

Om het imago te verbeteren verandert het park binnenkort de naam in Villapark Horsterwold. Ook nodigt de vereniging van eigenaren Zeewoldenaren uit eens te komen kijken: "We liggen maar 3,3 kilometer van de kern, maar voor veel bewoners lijkt het 3,3 lichtjaren. De meester inwoners zijn hier nog nooit geweest", aldus Woldring.

Overigens heeft de Vereniging van Eigenaren vorige week wel een klacht bij de gemeente ingediend over de inval van 27 november en het binnentreden van woningen. Ook heeft de vereniging een reeks vragen gesteld in de vorm van een verzoek op basis van de wet openbaarheid van bestuur (WOB).

[Correctie] In een vorige versie van dit bericht stond dat Buitenplaats Horsterwold een plek zou kunnen zijn om woonprojecten met zorg te realiseren, "zoals ook op parken in Harderwijk gebeurt." Na een opmerking van een lezer heeft de redactie dit nagevraagd. Ilmar Woldring geeft aan dat de opmerking die hierover op maandag tijdens de persconferentie is gemaakt niet klopt en berust op een misverstand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel