EOD verwijdert explosief uit auto bij Omroep Flevoland

LELYSTAD • Di 10 december 2019 | 18:20 • Dinsdag 10 december 2019 | 18:20

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft aan het begin van de avond een explosief verwijderd bij Omroep Flevoland in Lelystad. Het gaat om zwaar vuurwerk dat in de auto van een medewerker lag. De politie had de straat voor het gebouw van de omroep afgezet.

Een redacteur van de omroep heeft het vuurwerk zaterdagavond afgenomen van twee spelende kinderen op Urk. De jongens van zo'n acht tot tien jaar oud gaven aan het op straat te hebben gevonden. De redacteur is vervolgens naar het politiegebouw op Urk gegaan met de bedoeling om het vuurwerk in te leveren. Het bureau was op dat moment echter gesloten. Bij aanbellen wordt er normaal gesproken telefonisch doorgeschakeld naar een dienstdoende agent, maar na meerdere minuten proberen werd er geen verbinding gemaakt. Omdat er op dat moment kinderen aanwezig waren, nam de redacteur de beslissing om het vuurwerk mee te nemen en de omstandigheden rond de vondst te gaan onderzoeken. Op dat moment was nog niet duidelijk om wat voor vuurwerk het ging.

Na maandag onderzoek gedaan te hebben naar het type vuurwerk is dinsdag de politie alsnog op de hoogte gebracht. Het gaat om zwaar vuurwerk dat niet voor consumenten is bedoeld. Alleen professionals mogen er mee werken. Op dat moment was de redacteur bezig om er een journalistiek verhaal van te maken.

In eerste instantie is door de politie de Dienst Domeinen ingeschakeld om het vuurwerk op te halen. De medewerker daarvan mocht uiteindelijk van hogerhand het vuurwerk niet zelf vervoeren en schakelde de EOD in.

Levensgevaarlijk vuurwerk
Volgens een medewerker van de dienst betrof het een stuk bijzonder zwaar vuurwerk dat levensgevaarlijk is. Als het explosief in de auto tot ontploffing was gekomen, was deze total loss geweest. Dan waren de ramen er uitgesprongen en de deuren opengeslagen. De kinderen op Urk die er mee aan het spelen waren, liepen een enorm groot risico, aldus de medewerker.

De EOD heeft het vuurwerk meegenomen en in de buurt van de Vogelweg in Lelystad tot ontploffing gebracht. Daarvoor werd een gat van een meter in de grond gegraven.



Woensdagochtend is dit verhaal aangepast met meer details in de tweede alinea.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel