Streep door plan buitendijkse haven

URK • Wo 11 december 2019 | 10:34 • Woensdag 11 december 2019 | 10:34

De Raad van State heeft een streep gezet door de plannen voor een buitendijkse haven in het IJsselmeer bij Urk. De ecologische onderbouwing van het plan rammelt, zo oordeelt de Raad.

Stikstof
In het plan is de provincie ervan uitgegaan dat de stikstofuitstoot in de toekomst verminderd kan worden als zich bepaalde ontwikkelingen voordoen, maar dat is volgens de Raad van State onvoldoende zeker. Uit de zogenoemde PAS-uitspraak, die de Raad van State eind mei deed, volgt namelijk dat vooraf duidelijk moet zijn dat die ontwikkelingen daadwerkelijk resultaat hebben.

Uitzicht op Urk
De zaak was aangespannen door de IJsselmeervereniging. Die maakt zich, naast de stikstofuitstoot, ook zorgen om onder andere de waterberging, de aantasting van het uitzicht op Urk en de vogelstand in het IJsselmeergebied. Op die punten heeft de IJsselmeervereniging geen gelijk gekregen.

Er is nu een nieuw plan nodig om de buitendijkse haven alsnog te kunnen realiseren. De provincie en andere betrokken partijen zijn nu aan zet om te bepalen of dat nieuwe plan er komt.

Voorbereidingen waren al begonnen
In de aanloop naar de aanleg van de haven zijn door de provincie en de gemeente Urk al verschillende procedures opgestart. Zo is de watergrens tussen Dronten en Urk aangepast om alle vaarroutes goed te kunnen regelen. Urk heeft ook grond van Noordoostpolder gekocht voor de aanleg van de haven.

Wethouder Geert Post van Urk is teleurgesteld. "Helaas heeft het stikstofprobleem ons genekt", zegt hij. Post vindt het vooral teleurstellend voor de ondernemers die zich in de haven willen vestigen. Hij vraagt zich af hoeveel geduld zij nog hebben.

Jaap Brink van het consortium MSNF (Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland) vindt het besluit 'teleurstellend'. In het consortium zitten negen bedrijven die zich in de toekomst in de haven willen vestigen. Brink zegt nog wel geduld te hebben. maar stelt wel dat er iets moet gebeuren zodat de buitendijkse haven er wel komt.

IJsselmeervereniging is blij
De IJsselmeervereniging is blij dat het plan voor de haven voorlopig van tafel is.
"We zijn super-tevreden. Er is overigens ook nog een ander punt waarop we gelijk hebben gekregen", vertelt juridisch adviseur Auke Wouda. "Dat ging over het aantal hectares dat aangelegd mag worden. Maar dat punt is door de provincie gemakkelijk te repareren als ze besluiten een nieuw plan op te stellen."

Wouda is wel teleurgesteld dat de provincie op andere fronten door de Raad van in het gelijk is gesteld. "Voor wat betreft de hoogte van gebouwen en de overlast voor vogels op het IJsselmeer heeft de provincie volgens de Raad van State voldoende onderzoek gedaan. Wat we daaruit kunnen leren, is dat - mocht de provincie in dezelfde mate weer iets van plan zijn - dat wij dan uitgebreider onderzoek moeten doen om aan te tonen dat er wel degelijk gevolgen zijn."

Wouda verwacht overigens niet dat er snel een aangepast plan zal liggen."Het gaat wel een tijd duren voor er een oplossing voor het stikstof-probleem is gevonden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel