VS-ambassadeur Hoekstra: 'Ik wilde al naar Urk voordat ik ambassadeur werd'

URK • Ma 16 december 2019 | 6:15 • Maandag 16 december 2019 | 6:15

Het begon als een gewoon werkbezoek aan een Nederlandse gemeente. Op 20 februari bracht de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra een officieel werkbezoek aan Urk. Het zou niet zijn laatste zijn. In de maanden die volgden heeft Hoekstra meerdere bezoeken gebracht aan het vissersdorp dat inmiddels zijn hart gestolen heeft.

"Ik wilde al naar Urk voordat ik ambassadeur werd." Vanuit de ambassade in Wassenaar blikt Pete Hoekstra terug op zijn bezoeken aan Urk. "Het is een klein historisch plaatsje. Veel mensen kennen het en als je er bent, is het echt prachtig." Eén van de bijzondere ontmoetingen die hij had was met het Urker echtpaar Co en Piet van den Heuvel. Zij nodigden Hoekstra uit om bij hen te lunchen.

"Pete had een slechte start gemaakt toen hij hier in Nederland kwam", zegt Co van den Heuvel. Ze besluit hem een brief te sturen om hem een hart onder de riem te steken. De brief werd beantwoord door Hoekstra zelf. Daarin staat dat Hoekstra blij is met de brief en het positieve geluid uit Urk. De uitnodiging om langs te komen, neemt de ambassadeur aan.

Pete Hoekstra is een republikeinse politicus en sinds januari 2018 ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Hoekstra komt oorspronkelijk uit Nederland. Hij is geboren in Groningen en emigreerde op 3-jarige leeftijd naar de stad Holland in Michigan. Van 1993 tot en met 2011 was Pete Hoekstra lid van het Huis van Afgevaardigen.

Lunch
Afgelopen zomer komen Hoekstra en zijn vrouw Diana langs bij het echtpaar Van den Heuvel. De uitnodiging om bij mensen thuis te eten, maakt indruk op de ambassadeur. "Ze nodigden Diana en mij uit om langs te komen om met hen te lunchen. Wat een geweldige mogelijkheid. Wij grepen die mogelijkheid aan om de Nederlanders beter te leren kennen."

"Het was een geweldig bezoek. Diana en ik hebben genoten."

— VS-ambassadeur Pete Hoekstra


Op het menu stond verse zalm. Voordat de ambassadeur kwam, had Co bij de ambassade gevraagd of de ambassadeur wel van vis houdt. Dat bleek gelukkig zo te zijn. De ontmoeting is de ambassadeur goed bijgebleven. "Het was een geweldig bezoek. Diana en ik hebben genoten. Het was een geweldige lunch."Stropdas
Bij het officiële afscheid op Urk kreeg ambassadeur Hoekstra een stropdas met daarop een motief van de traditionele Urker klederdracht. De das ging niet op een grote stapel met andere cadeaus. Pete Hoekstra draagt het cadeau daadwerkelijk. In een uitzending van Nieuwsuur zit Pete Hoekstra in de studio met de das uit Urk.

Na het bezoek aan Co en Piet van den Heuvel krijgt ambassadeur Hoekstra nog een stropdas. Deze is voor de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Hoekstra is het echter niet zeker dat president Trump de Urker das gaat dragen. "Ik weet zeker dat hij trots zou zijn om een Nederlandse stropdas te dragen. Maar ik denk dat de das te kort zou zijn voor hem. Volgens mij draagt hij extra lange dassen."


Ambassadeur Hoekstra bij Nieuwsuur met Urker das


Ambassadeur Hoekstra op Urk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel