Oosterwold kost waterschap ruim een half miljoen

ALMERE • Zo 15 december 2019 | 21:59 • Zondag 15 december 2019 | 21:59

De kosten die het Waterschap Zuiderzeeland maakt voor de nieuwe woonwijk Oosterwold in Almere zijn hoog. En de manier waarop het afvalwater wordt geloosd, moet anders. Inmiddels is er ruim 600.000 euro uitgegeven aan het project Oosterwold en dat is tien keer meer dan aan een gewone nieuwe woonwijk. Ook is de waterkwaliteit in dit gebied niet in orde. Dat schrijft de Rekenkamer in het rapport ‘Grip op Oosterwold’.

In Oosterwold is het de bedoeling dat bewoners alles zelf regelen. Het gaat dan niet alleen om een huis bouwen, maar ook om de aanleg van voorzieningen voor algemeen gebruik, zoals wegen. Er is ook geen riool, zoals in gewone wijken. Bewoners moeten zelf installaties aanleggen om hun afvalwater te zuiveren en af te voeren. Het waterschap verleent daarvoor vergunningen en controleert of er wel volgens de regels wordt geloosd. Dat kost veel geld.

Leergeld
Het Waterschap Zuiderzeeland ziet deze extra kosten als leergeld, omdat Oosterwold een soort proefproject is. De Rekenkamer adviseert het waterschap een manier te vinden om die extra kosten te dekken. Het waterschap wil nu in gesprek met andere overheden, zoals de gemeente Almere, om geld te krijgen.

Te veel fosfaten in de grond
Naast het feit dat het veel geld kost, is de waterkwaliteit in deze wijk niet goed. Er wordt vervuild water geloosd. Van de 119 systemen voldoen er 33 niet. Met als gevolg dat er veel fosfaten in de grond komen. Het waterschap moet op zoek naar een andere manier voor de afvalwaterafvoer en -zuivering in dit gebied, adviseert de Rekenkamer.

Bestuurlijk zijn er ook fouten gemaakt. De Algemene Vergadering – de gekozen volksvertegenwoordigers – van het waterschap is niet goed en tijdig geïnformeerd en heeft het dagelijks bestuur niet goed genoeg kunnen controleren, zo staat in het rapport. Het dagelijks bestuur, de dijkgraaf en heemraden zijn het niet eens met die conclusie. Zij zeggen dat de Algemene Vergadering wel voldoende geïnformeerd is.

Het rapport 'Grip op Oosterwold' wordt dinsdag 17 december besproken in de Algemene vergadering van het Waterschap Zuiderzeeland. Tot die tijd willen noch de Rekenkamer noch verantwoordelijk heemraad Andries Poppe een toelichting op het rapport geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel