Ambitieuze plannen voor gebied rond station en rechtbank gepresenteerd

LELYSTAD • Di 17 december 2019 | 23:13 • Dinsdag 17 december 2019 | 23:13

Het gebied achter de rechtbank in Lelystad zou een stuk meer bij het bestaande stadshart betrokken moeten worden. Dit door bijvoorbeeld de omgeving heel anders in te richten en hoogbouw neer te zetten. Het is een belangrijke aanbeveling die de gemeenteraad dinsdagavond kreeg te horen van ambtenaren.

Op het stadhuis is de afgelopen maanden gewerkt aan de plannen. Het zijn op dit moment nog ruwe schetsen en ideeën die nog lang niet definitief zijn.

Woningbouw
Door in de omgeving van het station nieuwe woningen te bouwen, komen er meer mensen bij die van de voorzieningen in het stadshart gebruik maken. Dit moet ervoor zorgen dat het centrum van de stad een impuls krijgt, waardoor het gebied er weer wat op vooruit gaat.

Aan woningen nabij het station is volgens wethouder Janneke Sparreboom een grote behoefte, aangezien Amsterdam vanaf Lelystad goed te bereiken is per trein. Door de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is het stadshart van Lelystad aangewezen als één van de gebieden waar woningbouw gestimuleerd moet worden. Er wordt gedacht aan 1500 woningen.

Rechtbank splitsen
Met de eigenaar van het rechtbankgebouw, de Rijksgebouwendienst, wordt gesproken over de mogelijkheid om het pand als het ware op te knippen. In het midden moet dan een grote passage komen, op de plek van de huidige ingang. Met deze ingreep ontstaat er een looproute vanaf het station richting het plein achter de rechtbank. Dat plein zou vervolgens het middelpunt moeten worden van een nieuw gebied met hoogbouw.

Busstation op de schop
Aan de voorkant van het station gaat in de toekomst waarschijnlijk het busstation op de schop. De huidige haltes maken plaats voor een ontwerp waarbij bussen stoppen aan één groot eiland. Hierdoor hoeven bussen niet meer onder het station door om een rondje te rijden.

Fietsenstallingen
Verder wordt gekeken naar mogelijkheden om de fietsenstallingen rond het station anders in te richten. Gedacht wordt aan één grote stalling in plaats van de huidige plekken die wat meer verspreid liggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel