Provincie vecht schrappen afschotbeleid aan

FLEVOLAND • Wo 18 december 2019 | 16:40 • Woensdag 18 december 2019 | 16:40

De provincie stapt naar de Raad van State om een gerechtelijke uitspraak over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen aan te vechten.

De bestuursrechter zette vorige maand voorlopig een streep door het afschotbeleid voor het natuurgebied. Dat beleid is een uitvloeisel van een advies van de commissie Van Geel. Die heeft in opdracht van de provincie onderzocht hoe het natuurgebied het best beheerd kan worden. De rechter oordeelde dat dit onderzoeksrapport niet ecologisch onderbouwd is en daarmee onvoldoende basis heeft om de opdracht tot afschot te rechtvaardigen.

De provincie is het daar niet mee eens, en wil tegelijkertijd ook weten of de andere maatregelen die op basis van het advies van de commissie van Geel zijn genomen nog wel rechtsgeldig zijn. Het gaat daarbij onder meer om de vernatting van het gebied, om het aantrekkelijk te maken voor vogels en om het plaatsen van extra hekken en beschutting. De eisers in het eerdere proces hebben ook om de stillegging van die maatregelen gevraagd, maar de provincie gaat er vanuit dat het alleen voor het afschot geldt.

Bijvoeren indien nodig
Nu er de rest van het jaar geen edelherten mogen worden afgeschoten, gaat de provincie weer bijvoeren. "Als dat nodig is. Dat is een belangrijke toevoeging", benadrukt gedeputeerde Michiel Rijsberman. Er zal worden gekeken naar een gemiddelde conditiescore van de populatie. "Als een individueel dier onder die score komt, gaan we dus niet direct bijvoeren", aldus Rijsberman.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel