'Bouwplannen Floriade niet vernieuwend genoeg'

ALMERE • Wo 18 december 2019 | 22:58 • Woensdag 18 december 2019 | 22:58

De plannen van vastgoedontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer voor 21 gebouwen op het Floriadeterrein in Almere waren 'te weinig vernieuwend'. Dat laat het college van B en W weten aan de gemeenteraad.

Het gebrek aan innovatie op het gebied van energiebesparing, materiaalgebruik en het opslaan van regenwater is voor de organisatie van de Floriade reden om de bouwplannen af te wijzen. Gevolg is dat 16 showcasewoningen en 5 grote paviljoens er niet komen.

Afgeslankt concept
Het wegblijven van de gebouwen heeft grote gevolgen voor de opzet van de Floriade. De bedoeling is eigenlijk dat op het evenement duidelijk zichtbaar wordt hoe stad en tuinbouw met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dat moest verbeeld worden met 'groene gebouwen' die als voorbeeld dienen voor stedenbouw in de toekomst.

In de ontwerpen van Amvest en Dura Vermeer werd volgens het college van B en W echter uitgegaan van weinig vernieuwende materialen. Steenstrips, beton, en aluminium profielen worden als voorbeelden genoemd.

"Wij realiseren ons dat het concept van de Groene Stad als decor van de wereldtuinbouwtentoonstelling minder verteld en beleefd kan worden", zo geeft het college aan. Het wegblijven van de gebouwen heeft ook als gevolg dat er een minder vergaande vermenging van de stadswijk en het evenement zal zijn.

Extra eisen
Amvest en Dura Vermeer zeggen dat de Floriade BV extra eisen aan architectuur en duurzaamheid van de gebouwen heeft gesteld. Ze schrijven in een verklaring dat die eisen 'voorbij gaan aan de kwalitatieve uitgangspunten en de financiële en technische randvoorwaarden zoals die door ons zijn afgesproken met de gemeente. Hierdoor worden de kosten zo hoog dat deze woningen naderhand niet op economisch verantwoorde wijze kunnen worden verhuurd of verkocht."

Onduidelijkheid over de rest van het vastgoed
De 21 gebouwen waarover geen deal is bereikt, is slechts een deel van al het vastgoed dat voorafgaand aan het evenement gebouwd moet worden. In de plannen is sprake van minimaal 60 showcasewoningen.

In de eerste maanden van volgend jaar zal duidelijk worden hoe het met die woningen en ander vastgoed staat. "Het gaat onder meer om woningbouw en commercieel vastgoed zoals een zorgcomplex, hotel, congresfaciliteiten en een bioscoop", zo schrijft de gemeente.

Gevolgen
De Floriade BV, die het evenement in 2022 organiseert, heeft de gemeente laten weten dat de gebeurtenissen vooralsnog geen impact hebben op de internationale inzendingen. De meeste landen die zich hebben aangemeld hebben een voorkeur uitgesproken voor een eigen (tijdelijk) paviljoen.

Twee landen hadden wel interesse om gebruik te maken van een door de organisatie neergezet gebouw. Daarmee wordt de komende tijd gesproken over de bouw van een tijdelijk paviljoen.

Het college van B en W houdt nog een kleine mogelijkheid open dat de 21 gebouwen alsnog gerealiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld als Amvest en Dura Vermeer de gronden teruggeven, zodat een andere partij ermee aan de slag kan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel