'Bloemenmarkt' van Zaki hangt nu in Amsterdam

SWIFTERBANT • Ma 23 december 2019 | 16:59 • Maandag 23 december 2019 | 16:59

Een schilderij van de Amsterdamse Bloemenmarkt dat gemaakt werd door een Marokkaanse gastarbeider uit Swifterbant, is sinds maandag te zien in het Amsterdam Museum. Maker Abdellah Zaki overleed in 2017. Zijn dochter beloofde hem op zijn sterfbed ervoor te zorgen dat het schilderij geëxposeerd werd.

Abdellah Zaki kwam in 1961 vanuit Casablanca naar Nederland. Hij vestigde zich in Swifterbant en werkte in de hondenvoerfabriek van Hols in Lelystad. Bijna al zijn vrije tijd besteedde hij aan schilderen. Als hij weer inspiratie had, sloot hij zich op op de zolder van het huis en schilderde uit zijn hoofd na wat hij had gezien.

In 1979 werd zijn dochter Hajia geboren. In dat jaar legde hij de bekende Bloemenmarkt in olieverf vast met zicht op de Munttoren. Dat schilderij past uitstekend in een tijdelijke expositie van het Amsterdam Museum over hoe Nederlanders met een migratie-achtergrond ons land zien en beschrijven, zegt educator Gonca Yalciner. Het museum was zeer onder de indruk van het verhaal van Hajia Zaki over haar vader.

'Net als Vincent van Gogh'
Abdellah Zaki heeft tijdens zijn leven talloze schilderijen gemaakt. Veel werken zijn weggegeven, maar de familie heeft nog een flinke collectie. Hajia heeft haar vader vaak gevraagd of hij de schilderijen niet wilde exposeren, maar steevast zei dat Vincent van Gogh ook pas na zijn dood bekend is geworden. In november 2017 had Hajia een expositie samengesteld, maar in diezelfde maand overleed Abdellah op 82-jarige leeftijd. Hij heeft de expositie niet meer meegemaakt.

De 'Bloemenmarkt' is tot maart in het Amsterdam Museum te zien. De NTR heeft op 15 en 22 december een documentaire over Abdellah Zaki uitgezonden. Die is nog terug te zien op de website.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel