Onderzoek naar aanschaf Chinese bussen

FLEVOLAND • Di 24 december 2019 | 7:54 • Dinsdag 24 december 2019 | 7:54

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken gaat onderzoeken of er sprake is geweest van oneerlijke concurrentie bij de de aanschaf van elektrische bussen door openbaar vervoerbedrijven Keolis en Transdev. Dat meldt de NOS.

De Nederlandse producent VDL Bus & Coach zag twee grote orders aan zijn neus voorbijgaan. Keolis bestelde begin deze maand 259 bussen bij de Chinese bouwer BYD. Die bussen gaan onder meer in Flevoland rijden. Eerder bestelde Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, 156 bussen bij Ebusco uit Deurne. Die bussen worden voor een aanzienlijk deel in China geproduceerd.

'800 manjaren werk verdwenen'
Wim van der Leegte, eigenaar van familieconcern VDL Groep, zegt op zijn website dat de uitbesteding naar China ervoor zorgt dat 800 manjaren werk naar het buitenland verdwijnt. "Produceren wij niet meer in Nederland, dan verliezen we de kennis en volgt het kapitaal en daarmee onze welvaart."

Staatssecretaris Keijzer moet volgens de NOS eerst nog bekijken of ze wel iets te zeggen heeft over de aanbestedingen, omdat die in eerste instantie onder de provincies vallen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel