Twee jaar cel voor stelen naaktfoto's BN'ers

ALMERE • Di 24 december 2019 | 13:16 • Dinsdag 24 december 2019 | 13:16

Twee jaar cel, met aftrek van voorarrest. Dat is de straf die Almeerder Mitchell van der K. dinsdag heeft gekregen voor het hacken van tientallen e-mail en iCloud-accounts van vrouwen. Foto's die hij daardoor verkreeg verschenen later online.

Onder de slachtoffers bevonden zich BN'ers zoals vlogger Laura Ponticorvo en oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo. Daarnaast hackte Van der K. veel vrouwen die hij kende uit zijn werk- en privé-leven, waaronder zijn toen minderjarige nichtje. Naast de celstraf moet Van der K. vier slachtoffers ook een schadevergoeding betalen, in totaal 6000 euro.

Chantage
Tegen Van der K. was drie jaar cel geëist. Bij de behandeling van zijn rechtszaak bekende hij de accounts van vrouwen te zijn binnengedrongen. Hij zegt de beelden echter niet zelf online te hebben gezet.

Van der K. zou de hacks uitvoeren in opdracht van iemand anders die hem onder druk zette en chanteerde. Van der K. vertelde lid te zijn van een afgesloten internetforum waar privéfotos en naaktbeelden van vrouwen werden gedeeld.

Om de toegang te behouden werd verwacht dat hij ook zelf materiaal aanleverde. Toen hij dat niet deed is hij naar eigen zeggen zelf gehackt. Als hij niet alsnog zou overgaan tot het hacken van accounts zou zijn eigen materiaal gepubliceerd worden. Volgens de rechter is er echter totaal geen bewijs voor deze theorie.

Aspirant politicus
De 35-jarige Van der K. stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 als achtste op de lijst van de Almeerse VVD. De partij behaalde ook acht zetels, maar Van der K. zag vrijwillig af van zijn plek in de gemeenteraad.

Kerstdagen nog in vrijheid
De veroordeling van Van der K. betekent overigens niet dat hij met de kerstdagen al in de cel zit. Van der K. zat niet vast in afwachting van zijn proces en mag ook de komende twee weken in vrijheid doorbrengen. Binnen die termijn moet hij beslissen of hij in hoger beroep gaat. Is dat het geval dan mag hij van de rechtbank ook dat proces in vrijheid afwachten.

Hoe bescherm je jezelf?

Van der K. was in staat om iCloud-accounts binnen te dringen door bijvoorbeeld het wachtwoord te resetten. Dat deed hij door het antwoord op de geheime vragen te raden die je nodig hebt als je je wachtwoord kwijt bent.

Om je accounts te beschermen schakel je tweestapsverificatie in. Log je in vanaf een nieuw apparaat dan heb je niet alleen je wachtwoord nodigm, maar ook een code die je bijvoorbeeld per sms krijgt toegestuurd. Op deze manier loop je veel minder risico om gehackt te worden.

Kijk voor uitleg en meer tips op www.laatjeniethackmaken.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel