Urker vissers redden 20 vluchtelingen en baby op Het Kanaal

URK • Ma 30 december 2019 | 10:45 • Maandag 30 december 2019 | 10:45

Urker vissers hebben zondagavond op Het Kanaal 21 vluchtelingen gered. De migranten probeerden met een klein bootje van Frankrijk naar Engeland te komen, maar waren in de buurt van Duinkerke in de problemen gekomen. Volgens de Urker vissers zouden de geredde personen afkomstig zijn uit Irak.

De Franse kustwacht ontving zondagavond een noodsignaal. Omdat de kotter Z-182 'Hennie' het dichtst in de buurt was, werd de bemanning gevraagd om hulp te bieden. De kustwacht stuurde ook een helikopter, maar die werd uiteindelijk niet ingezet. De vrees bestond dat het kleine bootje dan zou omslaan.

De Urker bemanning op de onder Belgische vlag varende kotter heeft de vluchtelingen korte tijd aan boord genomen. De reddingbrigade van Duinkerke heeft ze vervolgens teruggebracht naar het vasteland. Volgens de reddingbrigade waren alle vluchtelingen licht onderkoeld geraakt.

Volgens schipper Tiemen Klaas Wezelman van de Z-182 had de reddingsoperatie niet veel langer moeten duren. "Het bootje stond al half onder water. De mensen waren onderkoeld, ze waren nat en de temperatuur was op dat moment rond de nul graden. Als we te laat waren, waren ze misschien verdronken", zei hij maandagmiddag op NPO Radio 1.

"Het was een grote droevige toestand"

— Tiemen Klaas Wezelman, schipper Z-182

"Een moeder met haar baby zo te zien ging door merg en been. Het was een grote droevige toestand. Normaal zie je zulke beelden alleen op het nieuws en nu maak je het zelf mee. De mensen in het bootje hadden nog veertig mijl te gaan richting Engeland. Ze wisten niet waar ze aan begonnen waren", aldus schipper Wezelman.

Via vesselfinder.com is te zien dat de kotter op de terugweg naar Oostende terugkeerde in de richting van Duinkerke om de vluchtelingen over te dragen aan de Franse kustwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel