Waterplanten maken einde aan bootverhuur

FLEVOLAND • Di 31 december 2019 | 13:56 • Dinsdag 31 december 2019 | 13:56

Bootverhuur Naarderbos stopt na zeven jaar. Het bedrijf verhuurt boten vanuit Jachthaven Naarden maar heeft door de waterplanten in het Markermeer en Gooimeer zoveel schade opgelopen dat stoppen noodzakelijk is.

De waterplanten hebben flink wat problemen opgeleverd voor de bootverhuurder. Boten keerden terug met verbrande motoren of gebroken assen. "De planten hebben voor 12.000 euro aan schade veroorzaakt. Dat is niet meer te bolwerken", vertelt eigenaar Huub Kortlevers.

Volgens hem heeft nieuwe regelgeving rondom het water schuld aan de wildgroei van waterplanten. Vroeger mocht je fosfaten in het water lozen. Inmiddels is dat verboden, vertelt Kortlevers. "Dat zorgt ervoor dat het water nu steeds helderder wordt. Daardoor dringt het zonlicht verder door naar de bodem en daardoor kunnen de planten goed groeien."

De waterplanten worden wel regelmatig gemaaid, maar volgens Kortlevers is dat 'een druppel op een gloeiende plaat'. Doordat er geen fosfaten meer in het water geloosd mogen worden, zal het water alleen nog maar helderder worden. Kortlevers verwacht dan ook dat de wildgroei van waterplanten alleen nog maar zal toenemen. Genoeg reden voor hem om nu de stekker eruit te trekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel