Brandweer druk, politie en justitie melden weinig bijzonderheden

FLEVOLAND • Wo 1 januari 2020 | 9:19 • Woensdag 1 januari 2020 | 9:19

De brandweer in Flevoland heeft deze jaarwisseling druk gehad tijdens de jaarwisseling. In totaal moesten ze 44 kleine brandjes blussen. Het ging vooral om containers die in de brand gevlogen waren.

Ondanks de drukte zegt de brandweer dat het een "beheersbare" jaarwisseling is geweest. Voorgaande jaren waren er meer incidenten. En waar het op andere plekken in het land soms misging, kregen Flevolandse brandweerlieden nergens te maken met agressie.

Politie en Openbaar Ministerie laten weten dat er tijdens de nieuwjaarsnacht geen grote incidenten in Flevoland zijn geweest. Er zijn geen personen voor veroordeling via snelrecht of supersnelrecht aangedragen. Volgens een Justitie-woordvoerder heeft de politie wel wat meldingen afgehandeld, maar ging het daarbij in meeste gevallen om zaken die ook tijdens een normale nacht wel eens gebeuren.

Ziekenhuizen
Oud en nieuw is ook rustig verlopen in het St Jansdal in Lelystad. Bij de spoedeisende hulp kwamen twee vuurwerkslachtoffers binnen. Beiden waren lichtgewond volgens een arts. Ook meldde zich iemand met een alcoholvergiftiging. Volgens de arts zijn dat minder patiënten dan de afgelopen jaren.

Bij de spoedpost van het Antoniusziekenhuis Emmeloord was het iets drukker dan in Lelystad. Daar kwamen vier mensen binnen met brandwonden, veroorzaakt door vuurwerk. Eén daarvan is doorverwezen naar een ziekenhuis. Twee mensen hadden te veel gedronken en moesten geholpen worden. Iemand anders had glas in zijn handen gekregen. Volgens een woordvoerder is het daarmee een betrekkelijk rustige jaarwisseling geweest.

In het Flevoziekenhuis in Almere had de spoedeisende hulp het drukker. Vijf mensen hadden verwondingen opgelopen door vuurwerk. Eén van hen was zwaargewond en houdt er volgens een woordvoerder van het ziekenhuis blijvend letsel aan over. Twee mensen zijn behandeld omdat ze te veel hadden gedronken. Verder moesten artsen nog zestien andere gewonden behandelen. Het is niet duidelijk of hun verwondingen iets met de jaarwisseling te maken hebben.

Over het algemeen rustig in de gemeenten
In Almere zijn geen grote incidenten geweest tijdens de jaarwisseling. Dat laat de gemeente weten. De sfeer in de verplichte vuurwerkvrije zones was gemoedelijk, zegt een woordvoerder. De eventuele schade door vernielingen moet nog worden bekeken.

In Noordoostpolder en Dronten is de jaarwisseling rustig verlopen. Geen grote incidenten zijn gemeld. In Lelystad raakte een 13-jarig kind zwaargewond door vuurwerk. Verder zijn daar geen grote incidenten gebeurd. Ook op Urk is de jaarwisseling rustig verlopen volgens de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel