Moskeegangers ruimen vuurwerk op in Poort

ALMERE • Wo 1 januari 2020 | 12:32 • Woensdag 1 januari 2020 | 12:32

Zo'n dertig moslims hebben in het centrum van Almere Poort de vuurwerktroep opgeruimd. De leden van de pas geopende Ahmadiyya-moskee trokken woensdagochtend vroeg, gewapend met bezems en grijpstokken, de wijk in. "Wij schieten zelf geen vuurwerk af", zegt Abdulhaq Compier, vice-voorzitter van de moskee. "Liefdadigheid en gebed is onze taak".

Jong en oud deed mee aan de opruimactie; jongetjes vanaf een jaar of zeven tot ouderen van over de zeventig jaar. Al ruim twintig jaar houden moslims van de Ahmadiyya-gemeenschap deze schoonmaakactie. In Almere nu tien jaar en voor Safeer Siddiqui, imam van de moskee in Poort, is het de eerste keer in Almere. "Het is een manier om ons in te zetten voor de samenleving".

De meeste buurtbewoners zijn nog in diepe rust als de mannen de vuurwerktroep aan het opruimen zijn. Een mevrouw die vroeg op is en naar haar werk moet, kan de actie van de moslims wel waarderen. "Ik vind het heel goed wat ze doen".

Alleen mannen doen mee aan de schoonmaakactie. Volgens Siddiqui heeft dat niets met het moslimgeloof te maken. "Ik sta liever in de kou dan dat ik mijn vrouw hier laat schoonmaken", grapt hij. Maar Siddiqui meent het ook. "De vorige keer deden er vrouwen mee. En ons geloof verbiedt dat niet". Ook een paar kleine jongens doen mee aan opruimactie . "Andere mensen doen dat niet, dus doen wij het maar", zegt een jongen van tien jaar.

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap ruimde op verschillende plekken in het land op. In totaal namen zo'n 250 leden deel aan de opruimacties en werden zo'n 200 zakken vol vuurwerkafval ingezameld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel