Eerste zoogdier op de Marker Wadden

LELYSTAD • Vr 10 januari 2020 | 14:50 • Vrijdag 10 januari 2020 | 14:50

Het lijkt erop dat een mol zich heeft gevestigd op de Marker Wadden. Boswachters hadden al langere tijd het vermoeden, maar hebben nu molshopen gevonden. Het is daarmee het allereerste zoogdier dat op de aangelegde eilanden woont.

In het slib werden eerder al pootafdrukjes gezien en er werden kleine holletjes gevonden. Het was nog niet duidelijk of het ging om een muis, rat of ander dier. Boswachters plaatsten wildcamera's, maar ook die boden geen uitkomst.

De molshoop lijkt nu duidelijkheid te geven omdat er volgens boswachter Tim Kreetz geen andere dieren zijn die zo'n soort holletje maken. Het beestje zelf is overigens nog niet gespot.

Zwemmen is een sterk verhaal
Volgens Kreetz is het nog niet duidelijk hoe het zoogdier in het natuurgebied is gekomen. Het kan zijn dat hij is komen zwemmen, maar dat lijkt de boswachter een sterk verhaal omdat dat vijf kilometer is. Het zoogdier zou ook tussen bouwmaterialen hebben kunnen zitten.

De boswachter sluit niet uit dat er in de toekomst nog andere grotere dieren komen zoals de bever en otter. Ook reeën vindt hij niet ondenkbaar binnen 5 of 10 jaar. De rat mag van hem nog wel even wegblijven, omdat die veel jonge dieren en eieren eten. Dat is in dit stadium van de Marker Wadden niet gewenst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel