Juridische tolken en vertalers werken niet

LELYSTAD • Ma 13 januari 2020 | 10:18 • Maandag 13 januari 2020 | 10:18

Zo'n tweeduizend tolken en vertalers leggen vanaf maandag voor minimaal een week het werk neer. Zij nemen dan geen klussen meer aan voor Justitie, politie of de IND (de Immigratie en Naturalisatie Dienst). De tolken en vertalers komen daarmee in actie tegen voorgenomen bezuinigingen op hun werk.

De landelijke actie start maandagochtend met een demonstratie bij de Rechtbank Amsterdam. De actie betekent onder andere dat rechtbanken geen zaken kunnen behandelen waarbij de aanwezigheid van een tolk nodig is. Een verdachte die de Nederlandse taal niet machtig is, heeft wettelijk recht op hulp van een tolk. Anders moet Justitie de zaak tegen deze verdachte aanhouden.

Gevolgen
De actie van de tolken en vertalers kan dus een grote impact hebben op het functioneren van de rechtbanken. Het is nog niet duidelijk wat de actie betekent voor de rechtbank in Lelystad. De actie kan ook gevolgen hebben voor asielprocedures en verhoren van de politie.

"We willen van minister Grapperhaus van Justitie dat hij een aantal voorgenomen maatregelen terugdraait", zegt Ani de Jong Getcheva namens de actievoerders. "De minister wil het register voor tolken en vertalers openstellen zodat iedereen zijn diensten kan aanbieden. Wij vrezen dat de kwaliteit van het vertaalwerk daardoor in het gedrang komt".

Wurgcontracten
De actievoerders willen verder dat de minister de bemiddeling van commerciële bureaus stopt. "De minister hoopt zo te kunnen bezuinigen, maar die bureaus willen winst kunnen draaien en dat doen ze door ons wurgcontracten aan te bieden". Daarnaast willen de tolken een hogere vergoeding krijgen voor het werk dat ze doen. "Onze tarieven zijn in de afgelopen veertig jaar niet aangepast", aldus woordvoerder Getcheva.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel