Apotheker komt met innovatieve DNA-test om bijwerkingen te voorkomen

DRONTEN • Ma 13 januari 2020 | 16:25 • Maandag 13 januari 2020 | 16:25

Apothekers Harolf Siemeling en Bert Ruben uit Dronten bieden sinds kort een innovatieve DNA-test aan om een beter medicijnadvies te geven aan patiënten. Hiermee kunnen (ernstige) bijwerkingen van medicijnen worden voorkomen. De test wordt in Flevoland vooralsnog alleen in de Alphega apotheek Beursplein in Dronten afgenomen.

Zo'n test heet officieel een farmacogenetische test. Dit is een test waarbij met een wattenstokje speeksel uit de wang van een patiënt wordt afgenomen. Daarna wordt er een analyse gemaakt waaruit blijkt wat de lever allemaal kan verwerken. In de lever worden medicijnen door enzymen omgezet in de werkzame stof om mensen beter te maken. De test beoordeeld zo'n 30 enzymen waardoor voor een patiënt sneller het juiste medicijn en de juiste dosis bepaald kan worden.

Test hoeft maar één keer
De apothekers kunnen zo nog beter zorg op maat geven, wat vervolgens ook eventuele kosten drukt. Siemeling: "We kunnen dan bepalen of en welke medicijnen er bij patiënten werken. Een medicijn wat niet werkt is zonde van het geld". Daarnaast hoeft de test maar een keer gedaan te worden, omdat de enzymen genetisch bepaald zijn. Hierdoor zullen de enzymen voor je leven lang geschikt of ongeschikt zijn voor bepaalde medicijnen.

Siemeling en Ruben zien veel toekomst in de test. "Ik denk dat er over tien jaar heel veel apothekers zijn die dit aanbieden. Misschien is het dan wel normaal om deze test te laten doen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel