Hoger beroep in schietzaak weer vertraagd door fout OM

FLEVOLAND • Wo 15 januari 2020 | 16:47 • Woensdag 15 januari 2020 | 16:47

Het hoger beroep over een ernstig schietincident in Almere Buiten in 2016 heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het Openbaar Ministerie (OM) was vergeten om een psycholoog en psychiater op te roepen voor het vervolg van de zaak woensdagmiddag.

Het incident vond 8 oktober 2016 plaats in een woning aan de S. van Ravesteynstraat. De verdachte heeft toegegeven dat hij er met een pistool op een man schoot. Dat gebeurde op een verjaardagsfeestje. De rechtbank legde hem een celstraf van zes jaar en tbs op. Een te hoge straf vindt de schutter, die naar het gerechtshof in Leeuwarden stapte.

Trauma
Er was sprake van een trauma, beweert hij. Dat had hij opgelopen bij een mishandeling door een aantal mannen in 2013. Het slachtoffer van de schietpartij, dat ernstig gewond raakte, is de neef van zijn belagers. Toen de verdachte hem zag op de verjaardag van zijn eigen moeder trok hij gelijk een pistool. Het wapen had hij gevonden op straat, zo vertelde de schutter in september bij de vorige zitting.

Andere conclusies
Bij die zitting vroegen het OM en de advocaat van de schutter aan het hof om een psycholoog en psychiater op zitting te ondervragen. Beide gedragsdeskundigen hadden in de aanloop naar het hoger beroep conclusies getrokken die afwijken van eerdere rapporten over de man. Opnieuw waren paranoïde neigingen geconstateerd, maar van een posttraumatische stresstoornis zou geen sprake meer zijn. Advocaat Jan-Hein Kuijpers wil daarom dat de schutter een minder zware gedragsbehandeling dan tbs krijgt.

OM: "Tekortgeschoten"
Het OM nam na de zitting van vier maanden geleden contact op met de deskundigen om een passende datum te zoeken voor een vervolg in het hof. "Maar daarna hebben we niet een formele oproep gedaan en hierdoor zitten zij hier nu niet", aldus de advocaat-generaal van het OM woensdag. "Wij zijn tekortgeschoten en daar zal intern over gesproken worden." De advocaat-generaal probeerde de deskundigen woensdagmiddag nog te bellen, maar kon hen niet bereiken.

Schorsing hechtenis
Advocaat Kuijpers verzocht het hof om de voorlopige hechtenis van de schutter te schorsen. De kans op herhaling is volgens hem klein. "Deze vent is niet gevaarlijk, maar raakte van het padje toen hij het slachtoffer zag." Het hof is hier niet van overtuigd. Nieuwe en oude rapportages roepen teveel vraagtekens op over het recidivegevaar, aldus de voorzitter. Het hoger beroep wordt over maximaal drie maanden vervolgd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel