Breemhaar: investeringen zijn een impuls voor Bonaire

DRONTEN • Wo 15 januari 2020 | 20:24 • Woensdag 15 januari 2020 | 20:24

Een goede zakelijke kans, maar tegelijkertijd ook een ontwikkeling waar het eiland Bonaire echt beter van wordt. Zo omschrijft Drontenaar Meine Breemhaar zijn plannen voor een groot stuk land dat hij op het eiland heeft gekocht. Het wordt een project waar de ondernemer de komende jaren tijd en energie in wil steken.

Breemhaar is eigenaar van verschillende bedrijven die voornamelijk zijn gevestigd in Flevoland en omgeving. "Hoe kom ik op Bonaire? We deden er al een jaar of acht à negen zaken met diverse dochterbedrijven van ons. In de loop van die jaren kwam ik een keer op een accountantskantoor en daar vertelde een vrouw: ik weet nog wel een stukje grond." Dat 'stukje' grond bleek de bijna 3000 hectare tellende 'Plantage Bolivia' te zijn. Het beslaat zo'n tien procent van het eiland.

Natuurherstel
De plannen die Breemhaar voor het gebied heeft bestaan onder meer uit het bouwen van woningen, het verbeteren van de infrastructuur en het herstellen van de natuur. Toen de plannen begin januari bekend werden kwam er kritiek. Gevreesd wordt voor aantasting van het landschap. Volgens Breemhaar is er juist sprake van het tegenovergestelde. Door bijvoorbeeld rivierbeddingen en irrigatiesystemen te herstellen moet het landschap ten goede veranderen.

Geen hoogbouw
Het aantal woningen dat gebouwd wordt is in eerste instantie 1500. Dat is volgens de Drontenaar niet buitensporig veel. Over een jaar of twintig denkt Breemhaar dat er in het gebied zo'n 6.000 tot 7.000 mensen wonen. "Als je het voorbeeld pakt van een gemeente in Nederland als Wageningen, waar tienduizenden mensen wonen en qua oppervlakte net zo groot is, dan zul je zien dat je de huizen op Bonaire bijna niet terugvindt als je de grootte van het terrein ziet."

Breemhaar zegt niet van plan te zijn massale appartementencomplexen neer te zetten. Het gaat om laagbouw die ingepast moet worden in het groen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel