"Stadsbestuur moet Deltaplan Volkshuisvesting opstellen"

ALMERE • Zo 19 januari 2020 | 10:03 • Zondag 19 januari 2020 | 10:03

Het stadsbestuur van Almere moet een Deltaplan voor Volkshuisvesting opstellen. Dat plan is nodig om de woningnood in de stad in te perken en uiteindelijk op te lossen. Dat vinden de SP en de Partij voor de Dieren in Almere.

Volgens de partijen is het tekort aan sociale huurwoningen in Almere nijpend en dreigt dit verder toe te nemen. Ze vinden dat er snel sociale huurwoningen en huisvesting voor starters moet komen. Ook zien ze een problematisch tekort aan woningen waar ouderen, zoals de bedoeling is, langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

'Almere-onwaardig'
De SP en de Partij voor de Dieren vinden dat er sprake is van onwenselijke situaties. Een wachttijd voor woningzoekenden van ruim tien jaar noemen de partijen 'Almere-onwaardig'. Deze week werd bekend dat burgemeester en wethouders 5000 nieuwe woningen in het stadscentrum willen realiseren. Minimaal 1000 daarvan zijn dan bestemd voor studenten. De wens staat beschreven in de visie 'De eeuwig jonge binnenstad.' De SP is boos dat dit plan via de pers is verspreid en dat de gemeenteraad niet eerst op de hoogte is gesteld.

Bovendien, zo zegt raadslid Ton van den Berg, gaat het om een planning voor de komende tien jaar die de gemeente nu naar voren haalt om goede sier te maken. "Bovendien maken die studentenwoningen ook deel uit van een deal met Amsterdam. Zo'n 500 van die woningen zullen naar Amsterdamse studenten gaan. Daar hebben Almeerders niks aan."

'In plannen en visies kun je niet wonen'
Van den Berg wijst erop dat het stadsbestuur heeft beloofd dat er binnen de huidige raadsperiode 2500 nieuwe woningen bij zouden komen. "Nu hebben we deze week wel voor elkaar gekregen dat er die 148 bij komen, maar dat beloofde aantal gaan ze deze periode echt niet meer redden."

Volgens de SP begrijpt iedereen dat je in plannen, visies en heipalen niet kunt wonen. "En ondertussen zitten al die Almeerders te wachten. Jongeren die tot hun 30e thuis moeten blijven wonen, omdat er geen woning is te vinden. In plaats van met zulke getallen te smijten, kan de gemeente beter zeggen: In deze straat komen dit jaar 40 woningen en dat is zeker."

Deadline
De SP en de Partij voor de Dieren willen donderdag tijdens de Politieke Markt een motie indienen die burgemeester en wethouders oproept om met een concreet stappenplan te komen. Dat plan moet voor 29 februari door de gemeenteraad worden vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel