OM eist celstraffen voor afpersing na seksfeest

MARKNESSE • Ma 20 januari 2020 | 19:24 • Maandag 20 januari 2020 | 19:24

Een koppel dat in 2014 een man uit Marknesse voor tienduizenden euro's zou hebben afgeperst, moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft 20 maanden de cel in. De afpersing vond plaats na een seksfeest bij het stel thuis.

De rechtbank in Lelystad sprak in 2016 de vrouw deels vrij. Zij kreeg een taakstraf van 160 uur. De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 240 uur taakstraf. Zowel het OM als het stel stelde hoger beroep in. Dat werd maandag behandeld bij het gerechtshof in Leeuwarden.

WAP-feest
Het koppel hield een paar jaar geleden geregeld Weekend Adult Parties (WAP), een combinatie van seks en verdovende middelen. Zij woonden toen in het Gelderse Hulshorst. Een man uit Marknesse deed in 2014 voor het eerst mee aan het seksfeest. Omdat volgens hem de sfeer niet goed was, verliet hij de woning voortijdig en zonder te betalen. Gelijk kreeg hij 's nachts een telefoontje dat hij de 600 euro entree nog moest betalen. Ook ontving hij dreigende WhatsApp-berichten en werd zijn familie lastiggevallen. De man maakte uiteindelijk het bedrag over.

Afpersing gaat verder
Volgens het hof is het lastig om grip te krijgen op het vervolg van de zaak. De verklaringen lopen flink uiteen. Een van de rechters noemde het maandag 'één grote soep'. In de loop van 2014 maakte het slachtoffer 31.000 euro over naar de rekening van de vrouwelijke verdachte. Deze betaling had volgens het stel te maken met een verdwenen geldkistje uit hun woning met daarin 37.500 euro. Dit moest de Marknessenaar hebben gedaan, zo verklaarden ze bij de politie.

Tussenpersoon
Zelf ging het stel niet achter het geld aan. Een vriend deed de incasso, vertelde de mannelijke verdachte in het hof. Deze tussenpersoon had een tijdje bij hen gewoond. Het afpersen van het slachtoffer moet dan ook door hem gedaan zijn. De Marknessenaar werd onder meer met de dood bedreigd. De vriend werd in 2016 bij de rechtbank vrijgesproken. Tegen hem loopt geen hoger beroep.

Geldkistje
Het hof vroeg zich af waarom het duo genoegen nam met 31.000 euro aan terugbetaling, in plaats van de 37.500 euro. "U moest en zou eerst het entreegeld terugkrijgen maar 6.500 euro liet u zo liggen”, aldus een van de drie rechters. Ook plaatste het hof vraagtekens bij het geldkistje. De mannelijke verdachte heeft eerder verklaard dat er een deksel aan de bovenkant zat. Maar zijn vriendin omschreef het voorwerp bij de politie als een compacte kluis met een deurtje aan de voorzijde. Dat de vermissing pas na drie dagen werd opgemerkt, vindt het hof eveneens opmerkelijk. Het stel had namelijk weinig geld en geen vast inkomen.

Bulgaar
Uiteindelijk werd nog eens circa 20.000 euro betaald door het slachtoffer. Die kreeg eind 2014 ook berichtjes van 'een Bulgaar' waarbij gesproken werd over een huurmoord. Die waren verstuurd in de buurt van de woning van het stel. Dit bleek uit zendmastgegevens. Ook dat moet het werk van de vriend zijn geweest, aldus het koppel. Volgens de mannelijke verdachte was hij die dag niet thuis en was hij zijn mobiel vergeten. De vriend had daarvan de inloggegevens, moet in hun huis zijn geweest en de telefoon hebben gebruikt. "Er wordt een smerig spelletje gespeeld waar wij de dupe van zijn", aldus de man.

Terugbetaling
Het OM gelooft het stel niet. Een celstraf van twee jaar, zoals ook geëist bij de rechtbank, zou volgens de advocaat-generaal passend zijn. Omdat het hoger beroep al een flinke tijd duurt, verlaagde hij de eis naar 20 maanden. Daarnaast moet er 55.000 euro worden betaald door het stel dat geen vaste verblijfplaats meer heeft en bij kennissen logeert. Een deel betreft immateriële schade. De advocaten van het stel vinden dat er geen hard bewijs is en willen vrijspraak. Het hof doet op 3 februari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel