ERF wint innovatieprijs voor biologische landbouw

LELYSTAD • Do 23 januari 2020 | 9:28 • Donderdag 23 januari 2020 | 9:28

Het biologische landbouwbedrijf ERF uit Lelystad heeft woensdagavond op de Biobeurs de Ekoland Innovatieprijs Biologische Landbouw gewonnen. De prijs bestaat onder meer uit 1.500 euro en een koperen schep.

Exploitatie Reservegronden Flevoland (ERF) beheert en pacht de reservegronden in onder meer Lelystad, Almere, Dronten en Zeewolde. De stukken grond liggen vaak aan de rand van steden en worden op afroep voor bijvoorbeeld stadsuitbreiding afgestaan.

ERF is drie jaar geleden samen met onderzoekers van Wageningen UR en Louis Bolk Instituut gestart met een onderzoek naar strokenteelt. Daarbij worden verschillende soorten gewassen naast elkaar ingezaaid. Dat moet er voor zorgen dat bijvoorbeeld ziektes zich minder snel verspreiden onder de gewassen. In 2019 is er een oppervlakte van 42 hectare in stroken ingezaaid met onder meer bloemen, bloemkool, sojabonen en aardappelen.

De jury heeft bij het beoordelen van de bedrijven rekening gehouden met meerdere criteria, waaronder innovatie, effectiviteit, algemene toepasbaarheid en duurzaamheid. Volgens het juryrapport zorgt de strokenteelt voor een toename van (agro)diversiteit op het bedrijf en levert het goede resultaten op. Door de strokenteelt is ERF minder afhankelijk van de grillen van de natuur, ziekten en plagen, terwijl het geen extra arbeid kost. Ook wordt ERF geprezen omdat het bedrijf de opgedane kennis actief deelt. Zo worden er workshops en rondleidingen gegeven over deze nieuwe manier van land bebouwen. Volgens het juryrapport is ERF constant bezig met innoveren op een zeer breed niveau en inspireert het bedrijf daarmee zowel biologische als gangbare agrarische ondernemers. Dat maakt het bedrijf volgens de jury de terechte winnaar van de prijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel