'Coalitieonderhandelingen duren nog twee weken'

ALMERE • Vr 24 januari 2020 | 0:32 • Vrijdag 24 januari 2020 | 0:32

De zes politieke partijen in Almere die praten over het vormen van een nieuwe coalitie hopen over twee weken een akkoord te presenteren. Dat gaf VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian donderdagavond aan tijdens de Politieke Markt. Op 6 februari moet alles rond zijn.

Sinds half november zit Almere met een coalitie die niet langer een meerderheid heeft in de gemeenteraad. Dit nadat VVD, D66 en ChristenUnie het vertrouwen in de Partij voor de Arbeid opzegden. De PvdA besloot vervolgens om wethouder Jerzy Soetekouw terug te trekken uit het college.

Geen gesprekken tijdens kerstreces
VVD, D66, ChristenUnie en GroenLinks praten nu met Leefbaar Almere en het CDA over een nieuwe coalitie. "Het bleek niet mogelijk om in het kerstreces de agenda's goed op elkaar afgestemd te krijgen", vertelde Ellian donderdagavond. "We zijn de tweede week van januari keihard aan de slag gegaan."

'Stevige onderwerpen'
Het bereiken van een deal heeft ook inhoudelijk nog wel wat voeten in de aarde. Ellian noemt onderwerpen als huizenbouw, jeugdzorg en de Floriade als voorbeelden van discussiepunten die op tafel liggen. "Dat zijn stevige onderwerpen waar je echt even met elkaar over moet zitten. Die besprekingen duren soms in de raad al heel lang, laat staan dat je er met zes partijen een deal over moet maken."

Daarvoor de tijd nemen en zorgvuldig zijn is volgens de VVD-fractievoorzitter belangrijker dan snel een akkoord presenteren. "Zodat je straks echt met elkaar kan zeggen: dit is wat we presenteren aan de raad en nu gaan we twee jaar lang aan de slag. Als ik het zo mag zeggen: kappen met het gezeik nu, we gaan aan de slag!"

Wie wordt de nieuwe wethouder?
Op het moment dat de zes partijen een deal hebben zal ook bekend worden wie er namens Leefbaar Almere en het CDA aanschuift als nieuwe wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel