Taalmakelaar zoekt laaggeletterden

NOORDOOSTPOLDER • Ma 27 januari 2020 | 6:00 • Maandag 27 januari 2020 | 6:00

In Noordoostpolder is taalmakelaar Esther Schurink in opdracht van de gemeente op zoek naar mensen die hulp kunnen gebruiken met Nederlands. In Noordoostpolder wonen relatief veel laaggeletterden. De gemeente wil daar iets aan doen en daarom is een taalmakelaar aangesteld.

“Ik probeer als taalmakelaar mensen die moeite hebben met Nederlands in beeld te krijgen en ze te koppelen met de juiste taalaanbieder”, zegt Schurink. In ons land wonen zo'n 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of spreken in het Nederlands.

Waarom in Noordoostpolder meer laaggeletterden dan gemiddeld zijn, weet de taalmakelaar niet. Volgens haar zou het kunnen komen doordat er in de gemeente relatief veel mensen in de productie of op het land werken. Dit zijn beroepen waar niet direct veel taalvaardigheid voor nodig is.

“Nieuwe Nederlanders, bijvoorbeeld vluchtelingen, hebben natuurlijk vaak moeite met Nederlands. Zij worden naar taalbureaus gestuurd om de taal te leren en zijn dus makkelijk te vinden. Mensen die hier geboren zijn en niet goed kunnen lezen en schrijven zijn veel moeilijker in beeld te krijgen”, vertelt Schurink. Juist die groep zoekt de taalmakelaar dan ook. Ze wil weten wat die mensen willen leren, en of ze iets willen leren. "Misschien heeft iemand genoeg aan wat hulp bij het invullen van formulieren op de computer. We weten nu niet goed wat de behoefte is", zegt Schurink.

“Het heeft geen zin om iedereen uit hetzelfde boek les te geven. Ook bij de nieuwe Nederlanders zijn er mensen met hoger en lager niveau. “Een analfabeet die nog nooit naar school is geweest is natuurlijk iets heel anders dan een arts die gestudeerd heeft. Die kan je niet op dezelfde manier taal laten leren”, zegt Schurink.

In maart wil de taalmakelaar haar bevindingen presenteren aan de gemeente Noordoostpolder. Die gaat daar dan een compleet taalplan voor de gemeente van maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel