Parkeerplaats bij festivalterrein wordt zonnepark

BIDDINGHUIZEN • Di 28 januari 2020 | 12:06 • Dinsdag 28 januari 2020 | 12:06

Het parkeerterrein bij het festivalterrein in Biddinghuizen wordt de grootste 'solar carport' ter wereld. Het 35 hectare grote terrein wordt overdekt met 90.000 zonnepanelen, die jaarlijks 35 miljoen kWh aan elektriciteit gaan produceren.

Het parkeerterrein, dat 15.000 auto’s onderdak biedt, gaat genoeg groene stroom leveren voor 10.000 huishoudens, zegt directeur Jelmer Pijlman van Solarfields, het bedrijf dat de zonnepanelen gaat aanleggen. Dit is gelijk aan het stroomverbruik van 100 festivalweekenden.

Aansluiting op stroomnet
"We hebben veel steun gehad van de betrokken overheden en vinden het geweldig dat we dit nu kunnen aankondigen", zegt Pijlman. "Dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik: parkeren en duurzame energieopwekking op dezelfde oppervlakte." "We hebben ook een aansluiting op het stroomnet en de benodigde transportcapaciteit geregeld", vult projectontwikkelaar Joshua van Middelkoop aan.

De organisatie van Lowlands, dat jaarlijks op het terrein wordt gehouden, is al meer dan tien jaar aan het zoeken naar mogelijkheden om te verduurzamen, vertelt directeur Eric van Eerdenburg. Het festival verbruikt rond de 300.000 kWh aan elektriciteit. Daarvoor werden tot nu toe generatoren ingezet. Het zonneparkeerterrein en de bijbehorende aansluiting op het elektriciteitsnet maakt die grotendeels overbodig.

De Dronter wethouder Ton van Amerongen is trots dat zijn gemeente de grootste solar carport ter wereld gaat huisvesten. "Dat we met de festivalorganisatie en Solarfields mogen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen die we beogen, is fantastisch."

De aanleg van de zonnepanelen begint in november dit jaar. Het is de bedoeling dat het project in mei 2021 klaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel