College moet zich inspannen voor opening luchthaven

LELYSTAD • Wo 29 januari 2020 | 6:15 • Woensdag 29 januari 2020 | 6:15

Het college van burgemeester en wethouders van Lelystad moet zich maximaal inspannen om Lelystad Airport nog dit jaar open te krijgen voor vakantievluchten. Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad. Alleen de fractie van GroenLinks stemde tegen de motie.

De politiek verwacht door de opening van het vliegveld positieve effecten op de economie en de werkgelegenheid. De gemeenteraad benadrukt dat Lelystad Airport ook kan zorgen voor een evenwichtige verdeling van de luchtvaart en het ontlasten van Schiphol. In de motie staat dat het college van burgemeester en wethouders 'zich krachtig en met alles wat binnen haar mogelijkheden ligt' moet inzetten om Lelystad Airport in 2020 geopend te krijgen.

De commissie-Remkes adviseerde het kabinet eerder deze maand dat Lelystad Airport alleen open kan voor vakantievluchten als de uitstoot van stikstof door de luchtvaart omlaag gaat. Volgens Henk Schraa (ChristenUnie) geeft Remkes helder aan onder welke voorwaarden dat kan en staat het advies opening niet in de weg. Zo zou de luchthaven open kunnen als bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van elektrische voertuigen bij de grondafhandeling of als maatschappijen schonere vliegtuigen inzetten.

Remkes adviseert minister Van Nieuwenhuizen om aanvullende onderzoeken te doen. Hierover moet de minister nog een besluit nemen. Hoeveel tijd deze onderzoeken vergen en of opening dit jaar dan nog haalbaar is, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel