Herstel filter ondergronds afvalsysteem duurt maand

ALMERE • Do 30 januari 2020 | 13:05 • Donderdag 30 januari 2020 | 13:05

Het ondergronds afvaltransportsysteem in het centrum van Almere blijft nog bijna een maand buiten werking. De gemeente Almere verwacht dat het systeem op maandag 24 februari weer kan worden gebruikt.

De afzuiginstallatie van het systeem in een gebouw aan de Baljuwstraat is in de nacht van zondag op maandag zwaar beschadigd door een brand.

Vuur woedde in filterruimte
Wethouder Jan Hoek vertelde donderdagavond tijdens de Politieke Markt dat de brand in de filterruimte van de installatie heeft gewoed. Dit filter zit helemaal aan het einde van het ondergrondse systeem en zuivert de lucht die naar buiten wordt geblazen. Volgens wethouder Hoek ontstond het vuur vermoedelijk doordat er iets brandends in het filter terecht kwam.

Een schadebedrag kon de wethouder donderdagavond nog niet noemen. Wel lijkt het er volgens hem op dat de elektronische systemen in de ruimte onder de filterruimte gespaard zijn gebleven. De angst bestond dat daar bluswater in terecht zou zijn gekomen. In dat geval zou de schade groter zijn geweest.

Nu moeten er volgens de wethouder alleen nieuwe onderdelen besteld worden en moet de filterruimte opnieuw worden opgebouwd.

Gebruik tijdelijke containers wordt gemonitord
De gemeente heeft voor tijdelijke containers gezorgd zodat bewoners, winkeliers en bezoekers van het centrum hun afval gewoon kunnen blijven weggooien. Die containers worden op maandag, woensdag en vrijdag geleegd.

De VVD sprak tijdens de Politieke Markt haar zorgen uit over het aantal geplaatste containers en over het aantal keren dat deze worden geleegd.

Volgens wethouder Hoek is het aantal geplaatste containers gebaseerd op de kennis over hoeveel afval er normaal gesproken in het centrum wordt aangeboden. Volgens hem wordt ook goed in de gaten gehouden of er genoeg staan en of ze vaak genoeg worden geleegd.

De gemeente kijkt of er meldingen via het klantcontactcentrum binnenkomen. Ook wordt er op sociale media gekeken of er geklaagd wordt. Tot slot wordt er contact gehouden met ondernemers in het gebied.

De VVD toonde zich donderdagavond gerustgesteld door de antwoorden van de wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel