Coalitieakkoord bereikt; oud-wethouder Froukje de Jonge terug

ALMERE • Ma 3 februari 2020 | 19:55 • Maandag 3 februari 2020 | 19:55

De zes partijen in Almere die spreken over een nieuw coalitieakkoord, hebben een deal bereikt. Leefbaar Almere en het CDA treden toe tot de bestaande coalitie van VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Formeel gezien moeten de afzonderlijke fracties nog instemmen met het onderhandelingsresultaat, maar dit lijkt slechts een formaliteit.

Het CDA levert Froukje de Jonge als wethouder. Die functie vervulde ze ook al in de periode tussen 2014 en 2018. Na de verkiezingen van 2018 zat De Jonge nog enige tijd in de Almeerse gemeenteraad, waarna ze waarnemend burgemeester werd in het Groningse Stadskanaal. Maandagavond heeft ze bekendgemaakt haar functie daar neer te leggen.

Snel en krachtig aan de slag
CDA-fractievoorzitter Bastiaan Malotaux wijst naar de ervaring die De Jonge in Almere heeft. "We hebben nu twee jaar de tijd om nog iets te maken van deze collegeperiode. Dat is heel kort, dus je moet heel snel en krachtig aan de slag. Froukje die woont hier, die kent de stad, ze kent de portefeuille. Dus ze kan meteen aan de slag en heeft daardoor niet echt een lange inwerkperiode nodig."

De Jonge krijgt als portefeuille het Sociaal Domein onder zich. Dat betekent dat GroenLinks-wethouder Jan Hoek waarschijnlijk de Floriade onder zich houdt. Hij nam dat dossier afgelopen maanden al waar, nadat Loes Ypma (PvdA) vertrok.

Collegecrisis:
De zoektocht naar een nieuwe coalitie begon nadat VVD, D66 en ChristenUnie in november het vertrouwen in coalitiegenoot PvdA opzegde. Daardoor was er geen meerderheid meer. De actie van de PvdA om zonder overleg een kandidaat te presenteren voor de vertrokken Loes Ypma schoot bij de andere partijen in het verkeerde keelgat.

Steun van Leefbaar
Leefbaar Almere, dat met drie zetels er één meer heeft dan het CDA, levert geen wethouder. Volgens fractievoorzitter Kees Ahles is dat niet vreemd. "Wij willen vooral rust in de tent. Er zijn al vijf wethouders vertrokken in twee jaar, dat is niet mis. Zeven wethouders geeft meer gedoe. Zes is meer dan genoeg."

Volgens Leefbaar Almere is Froukje de Jonge een ideale kandidaat om het college van B en W compleet te maken. Bij de onderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heeft de partij ook al aangegeven af te willen zien van een wethouder als De Jonge mocht blijven. "Zij deed het uitstekend op het Sociaal Domein. En wij vonden dat zij haar werk moest kunnen voortzetten."

Froukje de Jonge wil zelf op dit moment nog niet reageren op haar voordracht als wethouderskandidaat in Almere. Ze zegt eerst in Stadskanaal alles netjes te willen afhandelen voordat ze zich richt op haar nieuwe baan.

Het akkoord wordt donderdagavond gepresenteerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel