Gemeente ontstemd over kostenverdeling Veiligheidsregio

ZEEWOLDE • Di 4 februari 2020 | 12:44 • Dinsdag 4 februari 2020 | 12:44

Het college van B&W in Zeewolde heeft in een brief aan de Veiligheidsregio Flevoland bezwaar gemaakt tegen een nieuwe kostenverdeling voor de zes Flevolandse gemeenten. Zeewolde moet volgens die nieuwe verdeelsleutel jaarlijks 600.000 euro meer betalen zonder dat de dienstverlening wordt uitgebreid.

De Veiligheidsregio, een samenwerking voor onder meer de brandweerzorg en rampenbestrijding in Flevoland, moet al jaren de reserves aanspreken om de begroting sluitend te krijgen. Met de nieuwe kostenverdeling wil de Veiligheidsregio daar een einde aan maken. Almere en Lelystad gaan minder bijdragen en voor Urk blijven de kosten nagenoeg gelijk. Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde moeten meer betalen.

De nieuwe verdeelsleutel volgt op een rapport over de doorontwikkeling van de Veiligheidsregio. Daarin staat onder meer dat de paraatheid en slagkracht van de brandweer in het grootste deel van Zeewolde slecht is. Burgemeester Gerrit Jan Gorter stelt in de brief dat hij niet kan uitleggen dat hij in de gemeentebegroting op zoek moet naar zes ton extra voor veiligheid, terwijl Zeewolde er niets voor terugkrijgt.

Minder personeel en materiaal
Daarnaast herinnert hij de Veiligheidsregio eraan dat Zeewolde bij de oprichting 30 man personeel en 3 voertuigen heeft overgedragen. Daarvan zijn nog 19 personeelsleden en 2 voertuigen over. Ondanks deze teruggang is Zeewolde altijd hetzelfde blijven bijdragen. "Daar komt met uw voornemen dan nog eens 0,6 miljoen bij. Veel meer voor minder dus."

Als de gemeenteraad groen licht geeft, mag de brief op de post. Overigens verwacht Zeewolde niet veel van het bezwaar, omdat tijdens vooroverleg bleek dat Zeewolde vooralsnog als enige bezwaar maakt tegen de verdeelsleutel. Maar uiteindelijk zijn het de gemeenteraden die de knoop doorhakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel