'Stikstof niet langer groot probleem voor Floriade'

ALMERE • Di 4 februari 2020 | 14:22 • Dinsdag 4 februari 2020 | 14:22

De gevolgen die de Floriade gaat ondervinden van de strengere stikstofregels lijken mee te gaan vallen. Dat schrijft de gemeente in een voortgangsrapport over het evenement.

Na een uitspraak van de Raad van State vorig jaar ontstond er ineens een reële kans dat er geen evenementenvergunning afgegeven kan worden. Dan zou de hele Floriade niet door kunnen gaan, met enorme financiële consequenties tot gevolg.

Optimisme
"Afgelopen periode is meer optimisme ontstaan", zegt de gemeente nu. Een nieuwe berekening laat zien dat de wereldtuinbouwtentoonstelling onder de geldende uitstootnormen kan blijven. Eerder werd de uitstoot geschat op 4,8 mol stikstof, in de nieuwe berekening komt dat uit op slechts 0,01.

A6 buiten beeld
De belangrijkste verklaring voor die lagere berekening is volgens de gemeente dat verkeer op de A6 niet meer toegekend hoeft te worden aan de Floriade. Dit omdat die verkeersbewegingen al zijn meegenomen bij de besluitvorming rond de verbreding van de snelweg.

Daarnaast waren eerdere berekeningen gemaakt op jaarniveau, maar niet gecorrigeerd naar de zes maanden die de Floriade gaat duren.

Een volledige geactualiseerde berekening van de verwachte uitstoot wordt later dit jaar gemaakt. Nagedacht wordt bijvoorbeeld nog over maatregelen die autogebruik ontmoedigen en komst met het openbaar vervoer stimuleren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel