Werkstraf geëist voor fraude met kinderopvangtoeslag

LELYSTAD • Wo 5 februari 2020 | 13:41 • Woensdag 5 februari 2020 | 13:41

De officier van justitie heeft woensdag zestig uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen een 35-jarige Lelystedelinge. Zij zou in 2009 hebben gesjoemeld met een aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Daarnaast zou ze documenten hebben vervalst bij een gastouderbureau in Hilversum, waar ze vennoot was.

De zaak tegen de vrouw is onderdeel van een veel groter onderzoek naar dat gastouderbureau, waar voor ruim 100.000 euro aan onterecht toegewezen toeslagen werd binnengehaald. Dat gebeurde tussen 2008 en 2014.
Alle andere verdachten in de zaak werden eerder vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

Voor de Lelystedelinge vroeg de officier van justitie daarom ook grotendeels vrijspraak. Behalve voor één dossier. Volgens hem is daarin genoeg bewijs dat zij een veel groter bedrag aan toeslag aanvroeg, dan echt nodig was. De verdachte hielp een gezin met het invullen van een aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Er werd daarna 6.587 euro aan kinderopvangtoeslag gestort. Dat moest vervolgens worden betaald aan het gastouderbureau.

Veel meer uren oppas
Een jaar later kreeg het gezin opeens 18.247 euro aan kinderopvangtoeslag. Dat was voor veel meer uren oppas dan waar daadwerkelijk sprake van was. Dat geld werd rechtstreeks op de rekening van het gastouderbureau gestort, zonder medeweten van de ouders. Hoe dat kan, snapt de verdachte naar eigen zeggen ook niet. Zij zegt de aanvraag naar eer en geweten te hebben ingevuld en ook het rekeningnummer niet te hebben aangepast.

Wel wist ze dat het bureau waar ze vennoot was, niet helemaal zuiver was. Bij een controle door de Belastingdienst bleken er namelijk veel meer gezinnen op papier te staan dan waar zij vanaf wist. "Ik werd toen door mijn compagnon gedwongen om de dossiers te vervalsen. Dat is het enige dat ik fout heb gedaan."

Maar de officier van justitie denkt daar anders over en acht haar ook schuldig aan de foute aanvraag. Dat vond de officier wel zuur, zei hij, omdat de mensen die echt achter deze zaak zitten 'ermee weg zijn gekomen'. "En de vrouw die als enige altijd heel eerlijk en transparant is geweest, moet hier nu wel voor boeten", zei de officier in de rechtszaal.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel