Burgerparticipatie: praat per wijkje over Regenboogbuurt

ALMERE • Wo 5 februari 2020 | 20:41 • Woensdag 5 februari 2020 | 20:41

Bewoners van de Regenboogbuurt in Almere Buiten moeten per deelgebied in hun wijk kunnen meepraten over de kleuren van hun huizen. Dat is veel effectiever dan dat er, zoals nu, over de wijk als één geheel wordt gepraat.

Dat stelt Burgerparticipatie Almere (BPA), een inspraakorgaan namens de inwoners van de stad. BPA geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over hoe bewoners bij besluiten moeten worden betrokken.

Al jaren discussie over kleuren
In de Regenboogbuurt wordt al enkele jaren discussie gevoerd over de kleuren van de huizen. Die zijn in de jaren '90 bedacht door een stedenbouwkundige. Hoewel ze zijn vastgelegd, hebben bewoners in de loop van de tijd hun huis of delen daarvan een andere kleur gegeven.

Uit een enquête van de gemeente bleek vorig jaar dat 86 procent van de bewoners niet wil dat de muren een andere kleur krijgen dan bij de bouw is bepaald. 69 Procent wil dat de gemeente hier actief op gaat toezien. Over de kleuren van deuren en kozijnen zijn de meningen verdeeld.

Het college van B en W stelt voor om in de Welstandsnota vast te leggen dat grote vlakken, zoals muren van huizen, hun oorspronkelijke kleur moeten behouden. Indien de kleur nu afwijkt, krijgen bewoners vijf jaar de tijd om hun huis in de juiste kleur te brengen. Daarna gaat de gemeente handhaven, is het voorstel.

Welstandsnota schept onduidelijkheid over kleine vlakken
Volgens Burgerparticipatie Almere zet de Welstandsnota de deur open om kozijnen en deuren wel van kleur te veranderen. "De nota definieert niet wat een groot vlak. De gevel is duidelijk, maar onduidelijk is of een garagedeur of deur een groot of klein vlak is. Ook kozijnen zijn niet duidelijk omschreven. Ik mag met de kozijnen doen wat ik wil. Dan wijk je af van het patroon voor de hele straat. Dan val je uit de toon en zie je het begin van de verpaupering van de Regenboogbuurt", zegt Ad Kuijper van BPA.

Tot nu toe is er steeds over de Regenboogbuurt als één geheel gesproken, onder meer met de Stichting Regenboogbuurt. De BPA lijkt het praktischer om de wijk op te delen in maximaal acht deelgebieden met vergelijkbare kleuren. Dan wordt het voor de bewoners veel makkelijker om mee te praten.
De BPA stelt aan de gemeenteraad voor om eerst deze inspraakronde af te wachten, voordat er een besluit over de Welstandsnota wordt genomen.

Donderdagavond komt de gemeenteraad op bezoek in basisschool Het Spectrum aan de Regenboogweg om met de wijkbewoners in gesprek te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel