Mogelijk strafbare feiten bij archivering gemeente Almere

ALMERE • Vr 7 februari 2020 | 14:19 • Vrijdag 7 februari 2020 | 14:19

De gemeente Almere pleegt mogelijk strafbare feiten omdat ze haar archivering niet op orde heeft. Binnen de meeste afdelingen worden analoge en digitale archieven vernietigd buiten de wettelijke procedure om. Dat leidt tot grote risico's wat betreft het verlies van waardevolle informatie, wat wordt gezien als een strafbaar feit. Dat staat in een rapport van de provincie, die de gemeente op dit gebied controleert.

Uit het rapport blijkt dat er heel veel mis is met de archivering in de stad. De managers kennen elementaire interne regels op het gebied van archivering niet en geven er geen prioriteit aan. Almere wilde jaren terug een volledig digitaal archief, maar die ontwikkeling is niet helemaal doorgezet. Dat heeft als gevolg dat er nu analoge en digitale archieven over hetzelfde onderwerp zijn. Dit geeft grote risico's op onvolledige en ontbrekende informatie. De gemeente kan daarnaast niet garanderen dat dossiers compleet, goed geordend en in toegankelijke staat zijn.

Ook is een achterstand van honderden strekkende meters papieren archief over de periode 1990-2011 nog steeds niet weggewerkt. Als de gemeente niet snel iets aan de waslijst met onvolkomenheden doet, gaat de provincie ingrijpen. Almere is in de afgelopen jaren namelijk al vaker op de vingers getikt. Op 15 februari moet een plan van aanpak klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel