F-16's onderscheppen zakenjet boven Flevoland

FLEVOLAND • Vr 7 februari 2020 | 16:12 • Vrijdag 7 februari 2020 | 16:12

F-16's hebben vrijdag poolshoogte genomen bij een vliegtuig dat niet reageerde op oproepen van de luchtverkeersleiding van Eurocontrol in Maastricht. De Cessna Citation van Tyrol Air Ambulance vloog op dat moment hoog boven oostelijk Flevoland. Het toestel was om 11:35 uit Praag vertrokken en op weg naar Edinburgh in Schotland.

De F-16's vertrokken van vliegbasis Leeuwarden en hebben een tijdje naast de Cessna gevlogen. Na een paar minuten was de communicatie met de piloot hersteld, aldus een woordvoerster van het ministerie van Defensie. Ze hebben het toestel tot de grens van het Nederlandse luchtruim begeleid en zijn daarna begonnen aan een trainingsvlucht.

Dat straaljagers voor een zogenoemd Quick Reaction Alert worden ingezet, gebeurt volgens de woordvoerster zelden. In januari 2018 onderschepten twee Belgische F-16’s twee Russische bommenwerpers boven de Noordzee.

Tyrol Air Ambulance vervoert jaarlijks ruim drieduizend patiënten. Het bedrijf heeft de hoofdvestiging in Innsbruck. Van daar was de Cessna vanochtend naar Praag gevlogen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel