Lelystedeling ontkent plan voor moord op ex

FLEVOLAND • Di 11 februari 2020 | 15:37 • Dinsdag 11 februari 2020 | 15:37

Volgens de officier van justitie beraamde een 44-jarige Lelystedeling in 2018 een moordaanslag op zijn ex. Hij kocht een pistool en munitie, trackers voor onder haar auto en camera’s om haar huis in de gaten te houden. Maar volgens de man waren dat allemaal beveiligingsmaatregelen tegen bedreigingen vanuit de inmiddels verboden motorclub Satudarah.

Dat zei hij dinsdag in de Lelystadse rechtbank. Die trekt twee dagen uit voor de zaak. Woensdag wordt de strafeis van de officier verwacht.

Dinsdag werd vooral het honderden pagina’s tellende dossier doorgenomen. De man zou namelijk ook zijn ex hebben gestalkt, filmpjes van een bezoek van haar minnaar op Facebook hebben gezet en naaktfoto’s van haar op sekssites hebben geplaatst.

Whatsapp-gesprekken, telefoontaps, getuigenverhoren; de officier vindt dat er meer dan voldoende bewijs is voor de snode plannen van de Lelystedeling. Zijn ex moest dood. Het motief? Ze had hem bedrogen met allerlei andere mannen en dat kon hij maar niet verkroppen.

Samen met zijn 21-jarige neefje uit Amsterdam werd de aanslag voorbereid. Op haar verjaardag zou hij haar volgens getuigen ‘een permanent’ cadeau geven. Tegen het slachtoffer zou de Lelystedeling hebben gezegd dat de vrouw van hem is en blijft. En dat ze best wist dat hij in het verleden mensen heeft gegijzeld heeft en geld zat heeft.

Maar oom en neef ontkenden ter zitting schuld. Volgens de Lelystedeling had hij het wapen en de andere spullen nodig om zichzelf te beschermen tegen bedreigingen door motorclub Satudarah. Zijn ex zou die op hem hebben afgestuurd.

Zijn neef zei zich ook van geen kwaad bewust te zijn. Hij plaatste een camera bij haar huis, omdat ze door de bedreigingen wilden weten wie er bij de vrouw langskwamen.

Het slachtoffer woont sinds de dreiging van haar ex op een geheim adres. Hij en zijn neefje zitten ondertussen vast. De vrouw wil op zijn minst 20.000 euro aan smartengeld van hem zien voor de geleden schade.

Woensdag zal de officier van justitie laten weten hoe zij tegen de zaak aankijkt en wat voor straf de twee verdachten volgens haar moeten krijgen. Daarna volgt over twee weken het vonnis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel