Konikpaarden mogen toch op Texel blijven

LELYSTAD • Wo 12 februari 2020 | 14:55 • Woensdag 12 februari 2020 | 14:55

De 19 konikpaarden die vanuit Oostvaardersveld naar Texel zijn verhuisd en naar de slacht dreigden te gaan, mogen toch op het eiland blijven. Dat zegt Staatsbosbeheer. Eerder meldde de organisatie nog dat de paarden weg moesten van het eiland.

De paarden verhuisden in januari 2019 naar Texel, omdat de kudde in het Oostvaardersveld te groot werd. Begin dit jaar werd duidelijk dat de paarden niet op het eiland konden blijven. De paarden zouden het natuurgebied beschadigen en opdringerig naar bezoekers zijn. Er werd nog naar een nieuwe plek gezocht, maar de kans was groot dat de paarden bij de slacht zouden eindigen.

Staatsbosbeheer meldt dat er veel moeite is gedaan om een nieuwe plek voor de paarden te zoeken, maar dat er geen gebieden waren die voldoen aan de criteria. De paarden verhuisden naar natuurgebied De Slufter omdat de duinen begraasd moeten worden, en dat is niet veranderd volgens Staatsbosbeheer. Daarom is gekeken op welke manier de paarden wel op het eiland zouden kunnen blijven.

Afrastering
Er worden nu verschillende maatregelen genomen om de ergste nadelen van de paarden op Texel op te vangen. Zo worden de meest kwetsbare delen van de duinen afgerasterd zodat de paarden daar niet meer bijkomen. Ook het wandelpad wordt afgerasterd om te voorkomen dat de paarden erop komen.

Niet voeren of aaien
Verder adviseert Staatsbosbeheer bezoekers met klem om niet meer in de buurt van de paarden te komen. "Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, om het opdringerige dier uit het gebied te halen en naar de slacht te brengen."

Het voeren van de paarden kan tot gevolg hebben dat ze bij de volgende bezoeker ook denken dat ze eten krijgen. Gebeurt dat niet, kunnen ze agressief worden. Staatsbosbeheer gaat extra borden plaatsen in het gebied, om bezoekers erop te wijzen dat ze bij de paarden uit de buurt moeten blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel