Trotse grootouders kijken naar Söngvakeppnin

ENS • Zo 16 februari 2020 | 16:23 • Zondag 16 februari 2020 | 16:23

Terwijl heel Nederland zaterdagavond keek naar ‘Wie is de Mol?’, schaatsen of een show met Chantal Janzen, stond de televisie bij de familie Adrichem afgestemd op de IJslandse televisie. De kleindochter van Toos en Kees Adrichem uit Ens was één van de deelnemers aan de halve finale van het IJslands songfestival.

"Zoonlief heeft een IJslandse op de kop getikt, en zo is het gekomen", legt Kees Adrichem uit. Uit het huwelijk van zijn zoon en schoondochter werd 21 jaar geleden een baby geboren, Iva Marin Adrichem. Een meisje met een handicap, maar ook met een talent. "Ze is blind geboren", zegt haar oma. “Muziek is altijd haar grote passie geweest, van jongs af aan."

Oculis Videre
Zangeres Iva zong al in de opera, deed een paar jaar geleden mee aan de IJslandse versie van The Voice en trad al meerdere malen voor de radio op. Inmiddels woont ze in Rotterdam, waar ze in het tweede jaar van het Rotterdams conservatorium zit. Ze kwam in contact met een Nederlandse producer, en samen schreven ze een opvallend nummer voor het songfestival. "Het heet Oculis Videre, Eyes Can See in het Engels", aldus Toos Adrichem. "Het is een heel spiritueel lied."


Uit meer dan 100 inzendingen werden lied én Iva uitgekozen om aan de halve finale van het songfestival in IJsland mee te doen. Een spannende avond voor de familie Adrichem. Na het tellen van de stemmen zaterdagavond bleek Iva bij de beste vier te horen. Haar grootouders waren uiteraard trots. "Ze heeft het fantastisch gedaan."

Op 29 februari staat Iva in de finale in Reykjavik. Wint ze die, dan wordt ze de IJslandse deelnemer aan het Eurovisiesongfestival. Dat is dit jaar in mei in haar eigen woonplaats Rotterdam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel