Urkersluis komende maanden dicht

URK • Zo 16 februari 2020 | 17:40 • Zondag 16 februari 2020 | 17:40

De Urkersluis en de bijhorende brug zijn de komende maanden afgesloten. Er wordt groot onderhoud uitgevoerd. Met ingrijpende gevolgen, zegt Johan Blankenstein van de provincie: "Scheepvaart moet omvaren en verkeer moet omrijden. Alleen fietsers en voetgangers kunnen nog over de brug."

De provincie is verantwoordelijk voor bijna alle sluizen en bruggen in de provincie. De komende jaren worden ze allemaal aangepakt. Vooral de techniek erachter is verouderd en dat zorgt met enige regelmaat voor storingen. Met name Urk had relatief veel storingen en daarom wordt die locatie als eerste gerenoveerd. "We doen het onderhoud in principe op één plek tegelijk om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Er moeten natuurlijk wel alternatieve routes overblijven voor het verkeer", zegt Blankenstein.

Eenvoudigere bediening
Bij het grootschalige onderhoud wordt ook de bediening van de sluizen en bruggen eenvoudiger gemaakt. De verschillende objecten worden vanuit een centrale post in het provinciehuis bediend. Vroeger zat bij elke sluis een aparte sluiswachter. Adri Reinders werkt op de centrale post. "Doordat we alles centraal zijn gaan doen kwamen we erachter dat elke sluis net even anders werkt. Procedures zijn anders. Dat zorgt voor het maken van fouten en potentieel gevaarlijke situaties", zegt Reinders.

Naast de vernieuwing van het bediensysteem worden ook extra bedienlocaties gebouwd. Zo komt er bij de Urkersluis een noodbedienlocatie. "Bij grote problemen in Lelystad kunnen we dan alle bruggen en sluizen bedienen vanaf Urk", vertelt Johan Blankenstein.

Extra uitdaging bij Urkersluis
Wat de afsluiting van de Urkersluis extra lastig maakt is dat de sluis een belangrijke verkeersader is voor Urkers die om 'de kost' gaan. Urkers lunchen traditioneel thuis en dit zorgt voor drukte tussen de middag. "Nu moet iedereen vanaf het industriegebied over de Arie de Witbrug. Om dat een beetje ordelijk te laten verlopen gaan we daar de komende maanden verkeersregelaars neerzetten tijdens de kost", aldus Blankenstein.

Het hele bruggen- en sluizenproject moet eind maart 2023 klaar zijn en kost 60 miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel