Maaien van waterplanten is zinloos

FLEVOLAND • Ma 17 februari 2020 | 17:07 • Maandag 17 februari 2020 | 17:07

De groei van de waterplanten in de Veluwe Randmeren gaat in de zomer zo snel, dat er bijna niet meer tegen op is te maaien. Verdiepen van de meren zou de beste oplossing zijn, maar wellicht moeten de meren ook anders worden ingericht. Dat stelt Gastvrije Randmeren, de overkoepelende organisatie van zestien gemeenten.

Waterplanten, vooral fonteinkruid, vormen voor watersporters een groot probleem. De planten komen in de schroeven van motorbootjes terecht, die daardoor niet verder kunnen. Ook zwemmers hebben last van de planten.

In opdracht van Gastvrije Randmeren heeft Rijkswaterstaat vorig jaar twee keer een stuk gemaaid ter grootte van 862 voetbalvelden. Toch steekt het fonteinkruid steeds opnieuw de kop op, zeker als het warm is zoals de afgelopen zomers. Het gevolg is dat de vaarroutes voor bootjes steeds smaller worden en bijna onbegaanbaar zijn.

Meren steeds ondieper
Bijkomend probleem is dat de randmeren steeds ondieper worden. De diepte is op sommige plaatsen nog maar 1.60 meter. Ook dat bespoedigt de groei van fonteinkruid. Sommige plekken zijn de afgelopen drie jaar helemaal dichtgegroeid.

Volgens Gastvrije Randmeren is er onderzoek nodig naar wat de beste oplossing is om de randmeren begaanbaar te houden. Het weghalen van de planten met wortel en al en verdiepen van de bodem zou enorm helpen. Maar beide opties zijn duur.

De betrokken gemeenten en organisaties hebben in november ingestemd met een zogeheten watersysteemanalyse. Voor verdiepen hebben Flevoland en Noord-Holland elk 30.000 euro uitgetrokken. Gastvrije Randmeren geeft aan dat er een investeringsprogramma nodig is om de problemen structureel aan te pakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel