Zeewolde ziet extra woningbouw niet direct zitten: rest van gemeenten positief

ZEEWOLDE • Do 20 februari 2020 | 13:37 • Donderdag 20 februari 2020 | 13:37

Zeewolde ziet er niks in om de woningbouwproductie de komende jaren fors op te voeren ten opzichte van de al bestaande plannen. Dat zegt wethouder Wim van der Es. Hij reageert op de plannen van de landelijke VVD om in heel Flevoland versneld 100.000 nieuwe woningen te realiseren.

"De komende vijf jaar kunnen we nog vooruit met de huidige nieuwbouwlocaties", zegt Van der Es. Belangrijkste daarvan is de Polderwijk. Daarnaast valt een behoorlijk deel van Oosterwold binnen de gemeentegrenzen. In dit gebied tussen Almere en Zeewolde is op het Zeewolder gedeelte plek voor 10.000 nieuwe woningen.

"Voor dit moment is dat het", aldus de wethouder. Voor de periode na 2025 bestaan nog geen concrete plannen. Hij voorziet dat Zeewolde op 'gepast tempo' blijft doorgroeien. Dat betekent wel degelijk dat er woningen bijkomen, maar voornamelijk om aan de behoefte van de huidige inwoners te voldoen. Van een massale groeispurt nu daar in Den Haag op wordt gehint zal volgens de wethouder geen sprake zijn.

Toekomstvisie 2040
De uitspraken van Van der Es komen overeen met de wensen die inwoners het afgelopen jaar hebben uitgesproken in een gemeentelijke enquête. Die is gehouden bij het opstellen van de Toekomstvisie 2040. Daarin wordt geschetst hoe het dorp er over twintig jaar uit kan zien.

Conclusie is dat inwoners willen dat het dorp zich blijft ontwikkelen, maar dat de eigenheid en kleinschaligheid behouden blijft.

Andere gemeentes positief
Lelystad vindt het een goed idee om versneld nieuwe woningen te bouwen. De stad geeft al langere tijd aan een antwoord te zijn voor de woningbouwopgave en het gebrek aan ruimte in de Randstad. Volgens de gemeente is er genoeg ruimte voor nieuwe huizen. Onder meer de BataviaHaven, Suyderseeboulevard, Warande en Houtribhoogte heeft Lelystad op het oog om te bouwen. Daarnaast zijn er transformatieprojecten (van kantoren naar woningen) in zowel het stadshart als het Lelycentre. De stad heeft de ambitie om uit te groeien van 80.000 naar 100.000 inwoners. Randvoorwaarde volgens de gemeente wel is een evenwichtige balans tussen woningen in de vrije sector en sociale huur.

Plannen voor nieuwbouw in de Bataviahaven

250 huizen per jaar
Ook de gemeente Dronten staat positief tegenover groei in de gemeente maar heeft het alleen over de bestaande plannen. Over plannen voor versnelde woningbouw is nog geen beslissing gemaakt omdat die te recent zijn. In de huidige woningstrategie staat dat ieder jaar zo’n 250 huizen gebouwd moeten worden. Hij kon nog niet zeggen of dat cijfer naar boven bijgesteld moet worden. In de huidige woningstrategie staan de bouwplannen tot 2025 beschreven.

In Dronten worden in het Hanzekwartier huizen gebouwd. Ook Palet en Lijzijde zijn beoogde gebieden voor nieuwe woningen. Daarnaast wordt gekeken naar een nieuwe invulling van de Centrumschil Oost en – Zuid West, eventueel met extra huizen voor studenten. Verder wordt opnieuw gekeken naar de locatie Flevomanege en Parkresidentie voor het bouwen van huizen.

Het Hanzekwartier in het centrum van de plaats Dronten

In Swifterbant zijn op korte termijn bouwplannen voor de Bloemenzoom en in het centrum. Ook in Swifterbant-Zuid is ruimte voor nieuwe woningen. In Biddinghuizen wil de gemeente vooral bouwen in De Graafschap.

Het plan van VVD-kamerlid Daniël Koerhuis voor de bouw van 100.000 woningen in Flevoland is bekend bij bovenstaande gemeenten. De 25.000 huizen die coalitiepartijen D66 en CDA in Almere Pampus willen bouwen, vindt de VVD volstrekt onvoldoende, gezien het tekort aan 300.000 woningen in Nederland.

Almere ziet plannen wel zitten
Almere staat positief tegenover een versnelde groei van de stad. Dat gaf wethouder Jan Hoek dinsdag aan toen D66 en CDA het idee opperden om versneld aan de slag te gaan met het bouwen van 25.000 nieuwe woningen in Pampus. Voorwaarde voor Almere is wel een nieuwe ov-verbinding richting Amsterdam. "Almere staat in de startblokken om de woningbouw te versnellen. Dat is zeker ook belangrijk voor Almeerders die nu en in de toekomst een nieuwe plek zoeken in onze stad. Vanzelfsprekend zijn daarvoor niet alleen woningen nodig maar ook een goed bereikbare, fijne woonomgeving", vertelt een woordvoerder.

Een visualisatie van hoe Almere Pampus eruit zou kunnen zien

Blij met aandacht vanuit de Kamer
Ook de provincie zegt verheugd te zijn met de aandacht vanuit de Tweede Kamer voor de versnelling van woningbouwplannen in Flevoland. “De druk op de woningmarkt in de regio Amsterdam is heel hoog. De provincie Flevoland heeft altijd verantwoordelijkheid genomen om bij te dragen aan een oplossing hiervoor”, zegt een woordvoerder. Voor de woningbouw in Almere lopen volgens de provincie al gesprekken met alle betrokken partijen. Ook wordt gezegd dat de plannen die al bestonden aangepast moeten worden. ‘Inmiddels is het woningtekort groter dan ten tijde van eerdere afspraken, er zal dus meer moeten gebeuren.’

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel