Opdringerige konikpaarden verplaatst vanwege veiligheid

FLEVOLAND • Do 20 februari 2020 | 16:50 • Donderdag 20 februari 2020 | 16:50

De komende weken worden 16 konikpaarden uit het noordelijke deel van het Oostvaardersveld verplaatst omdat ze te opdringerig zijn naar bezoekers. Het gedrag van de dieren zorgt volgens Staatsbosbeheer voor gevaarlijke situaties.

De groep paarden is het afgelopen jaar veel door mensen benaderd, geaaid en gevoerd. Daardoor komen ze soms als groep op mensen af. Dat kan volgens boswachter Mikal Folkertsma bedreigend overkomen en gevaarlijk zijn. De groep wordt verplaatst naar een gebied aan de Trekweg in Almere waar wandelaars niet kunnen komen.

Een nieuwe groep paarden
Omdat het Oostvaardersveld wel begrazing nodig heeft, komt er een nieuwe groep paarden naar het gebied. Die komen uit de vangweide in de Oostvaardersplassen. Deze beesten zijn niet gewend aan mensen en houden daarom als het goed is afstand.

Folkertsma roept mensen op om afstand te houden, geen voer te geven en ook niet te aaien. ''Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt om, net als nu, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, de opdringerige dieren uit het gebied te halen. Als we geen plek hebben in andere gebieden, zullen we ze naar de slacht moeten brengen.''

Borden attenderen bezoekers op de regels. Toezichthouders kijken of mensen zich hieraan houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel