Directeur failliet Megahome gegijzeld door rechtbank

KRAGGENBURG • Do 20 februari 2020 | 18:40 • Donderdag 20 februari 2020 | 18:40

Een man uit Kraggenburg is begin december gegijzeld door rechtbank Overijssel omdat hij niet genoeg informatie aan de curator verstrekte na het faillissement van projectontwikkelaar Megahome. Inmiddels is de man door een fout van de rechtbank weer op vrije voeten.

Het Almelose bedrijf Megahome ging in 2016 failliet. Zowel qua grootte als qua complexiteit is dit faillissement de grootste van Rechtbank Overijssel. Curator Jan van der Hel wilde de administratie van het bedrijf, maar kreeg maar weinig medewerking van de voormalige directeur. Van der Hel deed bij de rechtbank een verzoek tot gijzeling. Dan wordt iemand aangehouden en vastgezet.

Wat is een gijzeling door de rechtbank?
Een gefailleerde natuurlijke persoon of de bestuurder van een gefailleerde rechtspersoon kan ingevolge artikel 88 van de Faillissementswet in verzekerde bewaring worden gesteld als hij zijn wettelijke verplichtingen in verband met het faillissement niet nakomt of er gegronde vrees bestaat dat hij die niet zal nakomen. Het verzoek tot toepassing van faillissementsgijzeling komt meestal van de curator. De rechter-commissaris toetst het verzoek, waarna het de rechtbank is die erover oordeelt. De meeste personen worden in faillissementsgijzeling geplaatst omdat zij hun verplichting niet nakomen om de curator alle inlichtingen te verschaffen die nodig zijn om tot een goede afwikkeling van het faillissement te komen.
Bron: Wieringa Advocaten

Toen de gijzeling verlengd moest worden heeft de rechtbank zich volgens een woordvoerder een dag vergist waardoor de Kraggenburger weer op vrije voeten kwam. Het is nu aan de curator om te bepalen of hij weer een verzoek tot gijzeling doet. De curator kan nog niet zeggen of hij dat van plan is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel